Учителите в Глухар протестират, не искат смяна на директора

„Писахме до министъра, няма ефект. От днес започваме стачни действия. Ако трябва ще правим жива верига, ще блокираме”, това заявиха учители от основното училище „Св. Св. Кирил и Методий” в кърджалийското село Глухар.
От Синдиката на българските учители потвърдиха за 24rodopi.com, че на 13 август след 9 часа са предвидени протести.
Ще припомним, че колективът на училището в кърджалийското село Глухар въстана срещу връщането на поста на отстранен директор. Педагозите от ОУ „Св.св. Кирил и Методий” се обърнаха с писмо до председателя на Комисията по образование в парламента и просветния министър, в което настояват да „дадат път на българското образование” като не връщат на работа предишния директор. От писмото става ясно, че Ширин Хайрула е поела поста през 2010 година след конкурс. Няколко месеца по-късно обаче е била отстранена от началника на Инспектората по образование.
„На длъжността “директор” на училището бе назначен г-н Неждат Хаджъ, наш колега, който на конкурса се класира на точка след г-жа Ширин Хайрула. През това време, за година и половина, докато бившата директорка водеше дела за възстановяване на работа, г-н Хаджъ обедини колектива и възстанови спокойната и професионална атмосфера на работа. Усилената работа и добрия мениджмънт, които г-н Хаджъ вложи за това време възстановиха финансовите задължения на училището и превърнаха училището в място, където децата с желание учат, и ние с желание работим”, се посочва в писмото. От него става ясно още за спечелените проекти по това време, извършени ремонти и реновиране на класните стаи, тяхното оборудване и т.н.
„През този период г-жа Ширин Хайрула водеше своите дела за възстановяване и това й „усилие” се възнагради – тя бе възстановена от съда на работа. Не бихме искали да коментираме работата на съда, но това решение ще върне нещата оттам, откъдето с огромни усилия излезнахме. Безрезервно подкрепяме сегашното ръководство, открито и твърдо заявяваме, че стоим зад господин Хаджъ, защото видяхме професионализъм, добър мениджмънт, колегиалност и взаимоотношения, поставени на професионална основа.Твърдо и категорично не желаем връщането на бившата директорка Хайрула!”, завършва писмото до министъра, подписано от целия колектив на школото.
hard admin

*

Top