Учител от Кърджали избира църквата пред класната стая

Учител от Кърджали избра църквата пред класната стая и започна да проповядва в три малки планински села.
На 35 г. Ангел Стаматов напуска класната стая и отива да служи в църквата. Расото не го променя, защото продължава да преподава. Само сменя буквара с библията?
„Общото е в това, че и в единия, и в другия случай хората трябва да бъдат учени, обучавани, както в случая задачата на свещеника е да покаже на хората пътя към бога”, коментира Ангел Стаматов.
Свещеникът няма да забрави първата си проповед, когато преди седем години влиза в почти порутената вековна църква в село Пчеларово, в която олтарът е пълен с въглища, а за врата служат няколко дъски. И когато с помощта на хората ремонтира основно храма, вижда първото чудо в живота си. „Чудо е, когато да кажем една празна църква се напълни с хора. Това е едно истинско чудо”, казва той.
Далеч от скандалите в църквата, отец Ангел пише книга за изкушенията и хората. Не хвърля камък по съгрешилите духовници, защото вярва в църквата, а не в хората, които я представляват.
„Църквата е нещо свято. Тя няма как да бъде прочистена като бого-човешки организъм, тоест – винаги ще има хора, които по един или друг начин, като човеци ще сбъркат, ще сгрешат”, е неговото мнение.
Толерантен към съгрешилите, свещеникът е яростен противник на бизнеса, в който църквата е превърнала вярата.
„Църквата трябва да е отворена за всички, така както е било във времето на апостолите, така би трябвало да бъде и в днешно време, тя трябва да работи за хората. Църквата е нещото, което ние го намираме вътре в нашите сърца. Не би трябвало някой да плаща, за да влезе в църквата”, заяви Ангел Стаматов.

Свещенослужителят не забравя децата, които често му гостуват в църквата. Вярва, че един ден вероучението ще влезе в училище и тогава може би той отново ще стане учител.(btvnews)

hard admin

*

Top