Учредителите на асоциацията по туризъм: Тук е рай, нека Кърджали печели!

 Източните Родопи вдигнаха летвата в туризма

 
„Няма нито една екопътека към пещера „Утробата”, няма дори проект, ориентиран към тази дестинация. Туризъм на парче няма как да бъде успешен. Трябва да се обединим в тази инициатива и да сътворим промени в положителна насока към икономическото бъдеще на региона. Да осигурим по-добри бъднини за нашите деца тук”.
Това бе една от задачите, които си постави инж. Фахри Идриз, минути след като бе избран за председател на Асоциацията по туризъм „Перперикон”-Кърджали.
Десетки бизнесмени се събраха на Учредителното събрание на сдружението, чиято цел е да превърне региона на Източните Родопи в една от най-желаните точки в туристическата карта на Европа. Главният инициатор за създаването на Асоциацията-инж. Фахри Идриз бе избран единодушно и за неин председател. В Управителния съвет на Асоциацията влизат още археологът Николай Овчаров, Михаела Кирчева, Кристина Чорбаджийска, Стамен Дафинов, Дарина Златева, Сейхан Мехмед, Шенай Узун.
„Кърджали има огромни възможности за развитие на туризма. Това е богат край на културно-исторически забележителности. Туризмът е предизвикателство за създаване на нови интегрирани продукти, които да превърнат региона в желана за посещение дестинация. Надяваме се сдружението да се превърне в работеща организация, която да изпълни своите краткосрочни и дългосрочни задачи. На добър час”, заяви зам.-областният управител Назми Мюмюн.
 „Нека засадим едно дърво, което дълбоко вярвам, че ще бъде плодородно и на плодовете му ще се радваме както ние така и бъдещите поколения в Кърджали.
Конкуренцията не трябва да е между отделните субекти, предлагащи туристически услуги, а на много по-високо ниво между отделните области, градове и държави. Днес вярвам, че създаването на тази асоциация ще промени нашите виждания и бъдещи взаимоотношения”, заяви по време на приемането на Устава на сдружението Фахри Идриз.
„Успех на Асоциацията. Надяваме се на добра съвместна работа заедно с община Кърджали, която винаги е подкрепяла подобни начинания в името на просперитета на региона”, каза зам.-кметът Елисавета Кехайова.
„Моментът е исторически за Кърджали и всички ние имаме шанса да пренапишем нова история в нейното развитие. Страните, които са успели в привличането на туристи и са успели да изкачат на световни нива тази индустрия са страни, в които хората са надживели всяка емоция, която вреди на добрите човешки взаимоотношения и са се научили да рекламират чуждото, така както рекламират своето. Те са с богати души. Например-Капалъ чарши в Истанбул приема милиони туристи всяка година, но там, ако не може едно дюкянче да задоволи нуждите на туриста, търговецът дотичва до друг дюкян и удовлетворява желанията му.
Колеги, само с обединени усилия ще превърнем областта в желана и предпочитана туристическа дестинация. Само и единствено това е успешният път за по-качествен живот за всички нас.
Имаме даденостите, давайте да ги рекламираме-популяризираме. Всички хора на този свят-от Европа до Азия да разберат за „Утробата” и за Перперикон, а само те ли са?
Първото нещо, което прави впечатление на туриста е приветливото лице, сърдечният поглед на хората, които го посрещат, чистотата около него и гостоприемния дух. Туризмът е психология и пиар. Туристът не е стока, а човек с емоции и чувства. Туризмът не може да промени живота ни, освен ако ние не вярваме, че може. Необходима е смелост, почтеност и достойно защитаване на интересите на област Кърджали, навсякъде и във всичко.
Аз обещавам да работя всяка секунда от денонощието за успешната й реализация. Кърджалийци заслужават по-достоен живот и борбата за мен в личностен аспект си струва. Аз съм за – с две ръце, с пълния си ентусиазъм, воля и решимост във всичко, което е за туризма за област Кърджали. Аз ще положа сърце и душа в осъществяването й, за да успеем не е необходимо да се изкачим на раменете на някой друг или образно казано, за нашия успех не е нужен някой да загуби.
Ако в едно начинание не сме първи, просто да го направим по най-добрия възможен начин, за да се превърнем в първи. Ние в Кърджали не трябва да се борим, да се сравняваме с другите градове, а да мислим как да рекламираме нашата омайна природа и културно-историческите ни паметници. Нека да вложим енергията си само в една сфера-туризма. Да не се пропиляваме, а тази индустрия ще носи на гърба си още много други икономически облаги. Туристите са привилегия за тези, които ги ценят и уважават, толкова колкото ценят и уважават себе си”, обяви в речта си председателят на Асоциацията Фахри Идриз. Той допълни, че резултатите за региона от сдружението ще се видят още в следващите месеци.
hard admin

*

Top