Фалирали бизнесмени бягат на Запад от банките

„Чорбаджии”-измамници оставили „лоши кредити” на работниците си
 
 
Около 300 човека в Източните Родопи са в съдебна процедура заради необслужване на кредитите си, а над 1 500 души ги грози същия сценарий.
Както вчера писахме, делът на “лошите кредити” на домакинствата в Кърджалийско се е увеличил над 2 пъти в сравнение с 2009-та година, като хората от селата имат много по-малко проблеми с банките, въпреки големите заеми. Това сочат данните на Института за икономически изследвания при БАН и на Националния статистически институт.
В Кърджали вече има случаи на отнети жилища на длъжници.
Най-бързо се решавали съдебните спорове между жители на квартал „Боровец” и финансовите институции, които са подпомогнали мургавите потребители при покупки в магазините „Технополис” и „Техномаркет”. Често обаче осъдените нямали какво да платят, а съдебните изпълнители без желание описвали стари чинии „алпака”, тави и други вещи в съборетините в „най-слънчевия” квартал на Кърджали.
За нов профил на големия длъжник в Кърджалийско пък се говори в последните анализи на банките. Това са фалирали бизнесмени, които са загубили всичко и заминали в Западна Европа. Сега се оказва, че техни работници са теглили кредити, като същите са били усвоени на 100 процента от „чорбаджията”-измамник. Такъв е случаят със С., която работи в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Младата жена е работела за търговец, който имал няколко търговски обекта. За да си набави оборотни средства, той накарал работничката да изтегли кредит в размер на 5 000 лева. Днес този дълг вече е 9 000 лева, фалиралият бизнесмен не си вдига телефона дори, а всички близки на длъжницата търсят пари, за да платят на банката. За да покрие дълга на бившия си работодател, тя трябва да работи на две места по 8 часа, а с остатъка от парите да мисли само за храна, като първата нова дреха може да си позволи да купи едва през 2018 година. Това поясниха банкови служители.
След 2008 година самите регионални банкови шефове съветвали бизнесмените, които изпитвали затруднение при погасяване на големите си кредити, да помолят близки и подчинени да изтеглят кредити в размер на 5 000 лева, с които да се изчистят рисковите кредити на фирмата. На работниците им се обяснявало, че това са оборотни средства, а реално още тогава бизнесмените били наясно, че вървят на зле, поясниха схемата банкери.
Фалирал строителен предприемач пък се пробвал да стане селски кмет заради гарантираната заплата, но след провала избягал в Германия. Преди това взел цимент и други материали за близо 7 000 лева от строителен склад на изплащане. Материалите били усвоени, но след две вноски, бизнесменът изчезнал. Оказало се, че склададжийката трябва да плаща чужди борчове и в същото време да помага на безработната си дъщеря за отглеждането на двете й деца.
Преди пет години средно едно домакинство у нас е дължало около 14 000 лева, докато сега задълженията му са над 20 000 лева, сочи изследването на Института по изследване на икономиката.
 
hard admin

*

Top