Фалстарт на прокуратурата в процеса срещу 7 мъже, открили монети на Римския легион,

Делото срещу седмина мъже, открили монети от касата на римския легион, ще влезе в съда наесен. Това стана ясно вчера, след като съдия Славка Димитрова върна вчера обвинителния акт на Окръжна прокуратура заради процесуални нарушения. Става дума за технически грешки при изписване на годината на извършване на престъплението, както и за уточнения дали става дума за културни ценности, археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред.

Срещу седмината мъже от Пловдив, Кърджали и Поповица са повдигнати обвинения, че са извършвали незаконни разкопки и търговия с антични предмети. Групата е арестувана, след като в полицията е получен сигнал, че лица от пловдивския квартал “Изгрев” са извършили неразрешени разкопки в близост до Екарисажа и са открили 1500 антични римски бронзови монети (колонии), а при втората находка 3200 антични сребърни монети (антониани и денари) и са ги продали на прекупвач. При претърсване в домовете им в Пловдив и в Поповица са открити общо 155 монетни плочи, 29 метални елемента с различни форми и изображения, 12 монети, два пръстена и два медальона. Трима от арестуваните са заловени в момент на сделка, докато уговаряли продажбата на 26 византийски златни монети.

Един от тях е Георги Георгиев, известен в иманярските среди с прякора Шефа. Заедно с него са арестувани Георги Христозов и Георги Лалов. По-късно към тях се присъединяват още четирима техни съратници. Оказва се, че групата, която е основно от “новобранци” в бранша, е открила  “касата” на римски легион, който е бил дислоциран край Пловдив в периода 2-3 век от новата ера. На две места край Екарисажа са намерени близо 10 000 римски монети – антониани и денари. Антиките са били изкупени от местен дилър и изнесени в Германия. Според източници от тези среди се предлагат в аукционна къща в “Ланц”.

И седмината арестувани впоследствие са пуснати на свобода с парични гаранции в размер между 500 и 2000 лева. Очаква се делото да стартира отново наесен, след като пропуските в обвинителния акт бъдат коригирани.

hard admin

*

Top