Фахри Идриз: Кърджали има нужда от Федерация по туризъм

Инж. Фахри Идриз е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Кърджали и собственик на хотелски комплекс „Меаца”


Г-н Идриз, правите стъпка в хотелиерството. Преди дни предоставихте на медиите интересни данни за този бизнес в Източните Родопи. Защо регионът е на едно от последните места в страната по броя на леглоденонощия?
Вярвам, че бъдещето на нашият прекрасен край е в развитието на този така необходим за увеличаването на благосъстоянието на всички нас, а именно- развитието на туристическата индустрия. След обстойно направени анализи в сферата на туризма, след като обучихме персонала си, дойде и този щастлив момент , в който нямахме съмнение , че тази е индустрията, в която трябва да се направят инвестиции с очакван резултат.
Туристическата индустрия е много специфична- тя е цяла психология, на парче не може да се предложи. Всички в този бранш вярвам, че са го разбрали. Туристът за да бъде задържан в Кърджали, трябва да се подобрят всички услуги, които биха били съпричастни към това потребно дело – музеи, хотели, нощни клубове, развлекателни центрове, театри и не на последно място, инфраструктурата в цялата област. За да задържим туристите е необходимо всеобщо усилие на цялата общественост, защото туриста посетил област Кърджали допринася за развитието на социално- икономическата конюнктура на цялата област.
Източните Родопи със своята омайна природа и безбройните културно-исторически паметници в каква друга посока да се развива, ако не туризъм? Неслучайно Кърджали е наречен „Рая на земята”. А че сме на последните места по леглоденонощие – не е тенденция, която е табу и не може да се промени в близкото бъдеще. Трябва да работим неуморно със сърце и душа и нещата ще се случат.
Няма вечни конкурентни предимства- конкуренцията е променлива величина. Ние не трябва да се комплексираме и страхуваме от тези факти, а повече да се мотивираме, за да ги променим. А че трябва да се конкурираме с градове и страни, които имат създадени конкурентни традиции може само да ни окуражава, защото няма какво да губим. Те са постигнали устойчиво развитие в туризма, а ние сме в началото на пътя. Нека да вземем най-доброто от тях и да се поучим.
Страхът е най- голямото човешко зло, захванем ли се по-смело – успехът е на наша страна. Поставяме си бариери и след това се оплакваме, че не успяваме. А човешките възможности са неограничени, давайте да надскочим себе си !!!

Ние имаме Перперикон, Татул, Дяволски мост, пещерата Утробата и т. н., а хотелите в Хасково посрещат туристите след запомнящия се ден в Кърджалийско. На какво се дължи това – техните хотели ли са по-добри от нашите, техните магазини или нощния живот?
Хасково няма с какво толкова да се похвали, имат повече работещи спортни центрове, но близостта до автомагистрала Тракия им даваше по голямо конкурентно предимство до вчера, но вече ние имаме пък Маказа.
Не е за пренебрегване като предимство статуята на Богородица, която е в Книгата за рекорди на Гинес. Но дори това не е непостижима мярка, нищо чудно някой наш културно- исторически паметник да намери място в чудесата на Планетата.
А знаете ли, че те никога няма да имат „Перперикон” и всички магнетични местности, които ги имаме ние. Единственото, което ни липсва е единство и разбирателство и разбиране на факта, че ние трябва да се конкурираме с други градове, области и страни, а не между нас в област Кърджали.
Конкуренцията трябва да е на друга плоскост. Колкото повече туристи в Кърджали, толкова по-пълни хотели, ресторанти, музеи,магазини, кина, театри и други – толкова повече увеличен персонал и съответно намаляване на безработицата и т.н. Това е естественият процес на развиване на икономика. А естествен процес с изкуствени средства не може да се преборва. Само по този начин всеки ще е направил необходимото за своето развитие и за развитието на цялата област.
Хотелите и магазини в Хасково никога не са били по- добри от тези в Кърджали, но маркетинга и рекламата им са конкурентни.

Кога се открива 32-ят хотел на Кърджали, „Меаца”?
Хотел „Меаца” ще отвори врати за своите безценни гости днес от 19.00 часа. Нашето послание към всички туристи е: „Ако се затруднявате в определението за уют и усмихната топлина – посетете комплекс „Меаца”, за да ги изживеете!”.

Кое е по-различното, което ще предложите на гостите на Кърджали?
Ние ще се грижим за желанията на гостите си, за да ни посещават отново и отново и да ни препоръчват на приятелите и познатите си.
Ще предложим усмихнати лица, гарнирани със сърдечен поздрав. А нима има нещо по- важно от топлото и сърдечно посрещане. Първите впечатления са много важни за туристите. А по-добър рекламопредавател от доволните туристи няма.
Ще предложим услуги, които са нестандартни и иновативни за кърджалийския туристически бранш, но нали сме нови, нека се учим всеки от всеки.
Ще рекламираме чуждите хотели и ресторанти. Когато всички се научим да рекламираме комшийската стока, тогава ще започне необратимия процес на развиване на туризъм в област Кърджали. Ние в КРИБ Кърджали го правим вече успешно от създаването на организацията. Всеки рекламира, освен своята продукция и услуга, и тази на колегите си от КРИБ Кърджали.
Апелът ми към всички хотелиери, туроператори и всички предлагащи туристически услуги да донесат рекламни материали за това, което произвеждат и предлагат. Аз най- отговорно обещавам, че тези материали ще бъдат раздавани на всички гости още на рецепцията на хотел „Меаца”.
Ако работим за каузата: „По-стойностен живот за всички ни” с парите на туристите, с хъс и желание- обединени в тази кауза няма никакви дори минимални шансове да не успеем.
Туристическият инженеринг трябва да претърпи развитие. Без обединяване на усилие на Общинска администрация, Областна администрация и бизнеса ще предлагаме незавършен продукт. А имаме ли интерес от това? Кърджали има нужда от Федерация по туризъм, в която да членуват всички, предлагащи туристически услуги. Федерацията от своя страна да се грижи за популяризиране на региона- маркетинга, рекламата, ПР-а и всичко необходимо за нейното развитие.
Не е непостижимо и някой наш културно- исторически паметник да намери място в Книгата на Гинес или в Чудесата на света. Всичко е с гласуване, ако всеки кърджалиец пусне по един SMS ще станат, колкото е броя на населението на област Кърджали.
Ние в „Меаца” имаме една отлично работеща практика : „Това, което не можем сами, обединяваме усилия и го постигаме. Повярвайте ми скъпи приятели, това е работещата формула на успеха. Пожелавам тази формула да се превърне в общa регионална практика.

hard admin

*

Top