Фермерите: След дъжда тревата стана червеникава, после „син език“ нападна овцете! (снимки, видео)

„Опитвамe се с инжекции и витамини да спасим стадата, но е трудно. При всяко идване ветеринарят взима 28 лева. Положението е критично. Болестта „син език” се продължава да се разпространява”, оплакват се дългогодишни животновъди от Кирковско.
Иляз Сюлейман от Стоманци вече сам бие инжекции на животните си. „Езика на овцата посиняма, главата се подува и животинчето си отива след 3-4 дни”, поясняват пастирите.
„Има умрели овце, има много болни овце”, казва Иляз Сюлейман.
На 7 юли областната епизоотична комисия би тревога за възникване на заболяването „син език” по преживните животни на територията на област Кърджали. Трябваше да бъде въведена забрана за паша от 19.00 часа до 8.00 часа, забрана за придвижването на възприемчиви за „син език” преживни животни с изключение на предназначените за незабавно клане след извършен клиничен преглед. Собствениците на животновъдни обекти на територията на съответната община не трябваше да позволяват при паша и водопой смесване с други стада, както и да закупуват преживни животни с неизяснен здравен статус и произход, както и без  ветеринарномедицински свидетелства. Собствениците на животновъдни обекти трябваше да извършват периодична обработка на животните с репеленти, тъй като болестта „син език” е вирусно заболяване, което се пренася чрез мушички от род Culicoides.
Месец по-късно щамовете на вируса причинят смърт при овцете в населени места в общините Кирково, Джебел и Крумовград.
Болестта „син език” е плъзнала в Родопите чрез комари от Гърция. Това е най-вероятната причина, посочват от Референтната лаборатория на Европейския съюз.
На друго мнение са животновъдите в Кърджалийско. „Не е от комари. Всичко започна след един проливен дъжд. Тогава видяхме, че тревата по пасищата в района е червеникава. Още тогава повикахме Шукри ветеринаря от Джебел”, казват фермерите в Стоманци.
24rodopi.com
На снимките:
Иляз Сюлейман показва заболяла от „син език” овца
Неджиб Мюмюнали е притеснен за стадото си
Вижте видео – тук
Какво най-много тревожи фермерите в Кърджалийско – четете по-късно само в 24rodopi.com
hard admin

*

Top