Финансовият директор на „Шахинлер”-България Джем Карадан: Продавахме дефектна стока, която „Рuma” отказа да изкупи!

„Ако знаехме, че ще се стигне дотук, да бяхме изгорили продукцията. Имахме само добри намерения”. Това заяви за 24rodopi финансовият директор на „Шахинлер”-България Джем Карадан. Той е поел поста от март 2011 г.

Припомняме, че шивашката фирма бе пуснала в търговската мрежа на Кърджали 1 600 броя облекла на реномираната марка „Пума”, вместо да ги унищожи. При акция на икономическата полиция и прокуратурата на 8 юли т. г. бе установено, че „Шахинлер” използват чужда собственост, върху която „Пума” имат изключително право.

„От 2000 г. фирмата работи в България, а фабриката в Кърджали функционира от 2002 г. Официално производство за „Puma” осъществявахме в периода 2003-2008 г. В края на 2008 г. от компанията отчетоха спад с 52 на сто от продажбите си в световен мащаб, което коства преразглеждане на договорите с производителите си. Така „Puma” спря да работи с нас в края на 2008-ма-началото на 2009 г. От компанията отказаха да изкупят количествата продукция от 2-ро качество. Водихме кореспонденция с компанията в рамките на 7-8 месеца, но те категорично отказаха.

Затова започнахме дали под формата на подаръци или на символична цена да раздаваме дефектната стока на нашите работници. Това обаче бързо се разчу и от околните села започнаха да идват и да купуват. Правехме го заради хората, които не можеха да си позволят по-скъпите цени в магазините. Раздавали сме също така на детски градини, „Дом майка и дете”. А от продажбите няма печалба, защото поставяхме минимални цени. Целта беше да се разчисти склада. Затова 1600 броя артикули няма как да струват 100 000 лева. Всеки клиент, който си е купувал, може да потвърди това. Ако знаехме, че ще се стигне дотук, щяхме да унищожим продукцията. Имахме само добри намерения. Съдебното ни дело с „Puma” бе спечелено от нас на първа инстанция в Районен съд в Хасково. След обжалване от тяхна страна Окръжен съд-Кърджали и решението в тяхна полза, ние се отказахме от по-нататъшни действия.

От 12 години работим в България, нямаме задължения към нито един работник, към нито една фирма или държавно учреждение. Ние сме голяма фирма, а подобни дребни неща са тежко петно за нас. Не сме продавали фалшива продукция, а артикулите 2-ро качество, които компанията отказа да изкупи.

Занапред ще се стараем всичко да е в рамките на нормалното. Ако един ден напуснем региона, това ще е без задължения към никого”, заяви още Джем Карадан.

Финансовият директор е признал вината на „Шахинлер” и се споразумя с прокуратурата. Затова той получи по-лека присъда – 3 месеца „лишаване от свобода”, но с тригодишен изпитателен срок, както и „глоба” в размер на 1000 лева

hard admin

*

Top