Фирми воюват за гнайса в Източните Родопи

Огромен е интересът към кариерите за гнайс в Ивайловградско. Някои фирми добиват облицовъчните материали без разрешение и конкурентите им са затрупали институциите със жалби.
Проверки на десетки кариери за добив на гнайс започнаха в Ивайловградско за незаконен добив и наемане на работници без трудов договор. Добивът на гнайс е на път да превърне Източните Родопи в лунен пейзаж, съобщава Би Ти Ви.
Екип на телевизията посети кариера, за която получи сигнал, че е незаконна. Още при появата на камерата работниците захвърлиха чуковете и избягаха.
Оказва се, че там всеки е наясно какво се случва, но никой не смее да се обади, защото кариерите хранят стотици семейства. „Тука сме познати всички и не може така, нищо не можем да кажем”, признава работник.
Справка в Министерството на икономиката показва, че в Ивайловградско работят 21 кариери за добив на гнайс и 15 за проучване. Повечето от концесиите са сключени през последните две години, но от гледката остава впечатлението, че се копае далеч по-отдавна.
През годините кариерите за гнайс в Ивайловградско никнат като гъби, а планината бавно се превръща в каньон.
Сключването на концесионен договор не узаконява директно добива на гнайс. Има изисквания, които концесионерът трябва да изпълни. „Едно от тях, и то много сериозно, е изискването да се промени статутът на земята, от която се добива гнайс. Повечето от тях обаче не са го направили. Фирмите плащат концесионните си такси.
„Всички са изключително коректни, ще дам като стойности – това, което в началото на моя мандат е събирано като такси от концесионерите – 50 000 лв. стояха в 2011 г. в бюджета на общината. Тази година при правенето на проекта за бюджет заложихме 109 000 лв.”, заяви кметът на община Ивайловград Диана Овчарова.
Проверки на икономическото министерство през годините констатират редица нарушения, заради които концесионерите отнасят санкции, а една кариера дори е затворена.
Последният сигнал за незаконната дейност обаче е изпратен до главния прокурор, а по случая вече работи Икономическа полиция.
24rodopi.com
hard admin

*

Top