Французи броят по 15 евро за тарелка охлюви от Жинзифово

Ферма за охлюви има кърджалиецът Стоян Станков от вече 7 години. Намира се в село Жинзифово, недалеч от областния град.

Както вече 24rodopi.com писа, Станков е от големите оптимисти сред бизнесмените в Източните Родопи. „Ако се работи почтено, за 5 г. ще минем Швейцария”, смята собственикът на фермата за охлюви.
“Започнахме пет души, заложихме къщи, имоти, сега сме двама. Никакви пари не сме ползвали от еврофондове”, казва кратко предприемачът, цитиран от „Стандарт”. “В България се отглеждат два вида култивирани охлюви. Единият e Хеликс Асперса Максима, на френски “гро гри” или голям сив охлюв”, обяснява Стоян. По думите му този охлюв е култивиран, идва от Северна Африка, но не е пригоден за нашите условия и затова се отглежда по френския метод, т.е. в помещения, където се излюпват малките, и после се пускат навън за угояване. Фермата край Кърджали е втората по големина в страната след тази в плевенското село Крушовица, която е с две люпилни.
Стоян Станков по образование е строителен техник. Преди да започне да се занимава с охлювъдство, завършва курсове в Лесотехническия университет при най-големия специалист проф. Георги Георгиев. “После две години репетирах вкъщи със 100 охлюва. Трябваше да съм наясно с всички тънкости на процеса от излюпване до реализация на продукцията”, спомня си 50-годишният кърджалиец. Днес фермата е изградена и регистрирана според всички стандарти и изисквания. Цялото оборудване е съобразено с най-новите технологии за отглеждане – от люпилнята, през хладилните камери до мястото за съхранение на охлювите.
Стоян Станков познава всички етапи от производствения цикъл и най-важното, участва заедно със своите работници в различните дейности. Желанието му е да продължи да работи, за да поддържа високото качество на предлаганите охлюви.
“Целта ни е в бъдеще да разширяваме производствената дейност, като увеличим капацитета на парковите места на стопанството и изградим база за съхранение и преработка на охлювите”, каза предприемачът. Сега външните паркове са разположени на 24 дка. Смята заедно със съдружника си да разширят базата като изградят цех за първична преработка на охлювите. На този етап се налага да транспортират продукцията до специализирана фабрика в Унгария, а оттам да изнасят крайния продукт за Франция.
Станков както и неговите колеги смятат, че е нужна асоциация, за да бъдат защитени правата им на производители и за да не продават продукцията си на безценица. По думите му изграденият преди 2-3 години Клъстър не е бил успешен. “Мними фермери идваха, купуваха от мен охлювчета на половин цена, а ги продаваха четири пъти по-скъпо. Най-важното е да има регистрирана асоциация, която да обединява хора, но реално работещи. Ако има правила, може да се печели”, каза Станков. “Държавата е длъжник на малкия бизнес. Сега той е удушен от всякакви проверки. Нужни са правила, защото всичко в България става с връзки и затова корупцията е голяма. Парите по еврофондовете трябва да се дават на действително работещи и произвеждащи. Експертите от Фонд “Земеделие” трябва сами да ги търсят и да стимулират тези, които искат да произвеждат, защото само тогава страната ни ще може да просперира”, смята Стоян Станков. Според него трябва да има по-лесен достъп до средствата по оперативните програми. Станков припомни, че в момента 80% от храните в България са внос. “Нужна е глътка въздух, иначе не може да се диша и да се произвежда. В същото време толкова земи пустеят и безработицата е голяма. Затова настояваме държавата да създаде условия за нормално производство и хората да заработят, да създават и да печелят. Печелят ли те, ще печели и страната. Само от нас зависи да си подредим държавата. Ако има воля и почтеност, за 5 години ще изпреварим Швейцария, но само ако се работи почтено и с правила”, коментира собственикът на ферма за охлюви в Кърджалийско.
Порция в Париж струва 20-25 евро
Ястията, приготвени с охлюви, са деликатес за всеки реномиран ресторант. В началото от фермата в Жинзифово предлагат на 2-3 заведения в града край Арда да ги включат в менюто, но явно високите цени и липсата на традиция, принуждават собствениците да се откажат. Сега от Жинзифово зареждат няколко софийски големи ресторанта.

В Гърция и във Франция цената на тарелка в хипермаркетите е 14-15 евро, а в Италия е 13-17 евро. Порция охлюви във френските ресторанти струва 20-25 евро. Охлювът се счита за много силен афродизиак, увеличава потентността и дълголетието. Изключително полезно и хранително месо е и няма грам холестерол, много помага при гастрити и язви.
24rodopi.com
Снимки: Родопи нюз

hard admin

*

Top