Хасан Азис: Ако Чанаккале е непревземаем”, то Кърджали е градът, който не се дава на никоя партия, освен ДПС! („Чанаккале гечилмез, Кърджали верилмез”)

Двама от Кърджалийско са загинали в боевете при Чанаккале
 
Гюнер ШЮКРИ
 
За трета поредна година с възпоменателна вечер бе почетена паметта на стотиците хиляди турски войници, загинали преди 98 години  в боевете от Първата световна война при Чанаккале. Организатор на проявата в петък бе кърджалийското дружество за турска култура и изкуство.
Събитието уважиха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, вицеконсулът Гюрлер Гюрсой, омбудсманът Хакиф Емин, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, кметовете на Кърджали и Джебел – инж. Хасан Азис и Бахри Юмер. Тук бяха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, лидерът на „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателят на Съюза на учителите от турската общност в Комотини Сами Тораман.
Възпоменателната вечер започна с едноминутно мълчание в памет на мъчениците от Чанаккале. Районния мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва за загиналите.
„Голямата война при Чанаккале създаде велики приятелства и традиции на хора от различни етноси”, заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи. Той поздрави кърджалийското дружество за турска култура и изкуство за вечерта. „Когато има подобни незаменими събития, ние винаги ще се включим активно в тях”, подчерта консулът Джебеджи.
Събитието продължи с лекции изнесени от гостите доц. д-р Мухаммет Ерат от университета „18 март” в Чанаккале, , чийто корени са били от смолянското село Орехово и помощник доцент Мустафа Хатиплер от тракийския университет в Одрин. Техните думи за храбростта проявена от турските воини по време на сраженията при Чанаккале и хуманността към враговете си бяха толкова трогателни, че просълзиха голяма част от присъстващите в салона.
Кметът инж. Хасан Азис подчерта, че е много трудно с разкази да се разбере за победата при Чанаккале. „Трябва само да се отиде и да се види на място героизма и себеотрицанието на турските воини в защита на родината. При последното си посещение там в дългия списък на загиналите турски войници открих имената на двама от нашия край – 20-годишният Якуб Юмероглу от Кърджали и 23-годишният Али Халилоглу от село Черешица, близо до Мост”, заяви градоначалникът. Той уточни, че ако Чанаккале е градът на военната слава в Турция, и печели името „Чанаккале – непревземаем”, то Кърджали е градът в България, който не са дава на никоя партия, освен ДПС. („Чанаккале гечилмез, Кърджали верилмез”)
Председателят на дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали Мюзекки Ахмед изрази огромното си съжаление, че само в областния град се отбелязва вечер в памет на мъчениците от Чанаккале. „Ние запалихме този огън, надявам се подобни възпоменания да се проведат  в бъдеще и в други градове на страната”, отбеляза Мюзекки Ахмед.
В рамките на вечерта бяха представени новите книги на родената в Ардино Мерджан Дживан от Люлебургаз и Ибрахим Балталъ от Комотини – „Описанието ти” и „Към края на една легенда”.
hard admin

*

Top