Хасан Азис: Ашуре се превръща в новия символ на общия ни празник в Кърджали

„Ашурето е празник на нашата нужда един от друг без разлика на вяра, етнос, пол и възраст. Смисълът на този ден е, че тук живеем заедно, но и можем да споделяме най – истинските човешки радости заедно”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Той подчерта, че истинското ашуре в България става на пазара в града край Арда.
Както вече 24rodopi.com писа, 5000 порции ашуре бяха раздадени на Пазара на производителите в Кърджали. Продуктите са дарение от побратимената община Османгаази, Бурса, но ашурето бе приготвено от домакините. То се дава на близки, приятели и комшии без разлика каква религия изповядват. Според преданията,търсейки начин да нахрани вярващите, които се качили на кораба му, пророк Нух /християнският Ной/ призовал всички да изсипят в голям съд наличната храна, с която разполагат, за да приготвят ястие.
„Тази традиция спазваме вече седма година и ашуре се превръща в новия символ на общия ни празник. Затова, когато се казва ашуре, хората в страната винаги се сещат за Кърджали”, допълни кметът и пожела здраве и успех на всички в името на разбирателството и човешкото добруване.
Енорийският свещеник отец Петър припомни, че празникът на Ной, който е общ за мюсюлмани, християни и евреи дава добър урок на хората, че трябва да живеят заедно без разлика на раса, вяра, народност.
“Живеем в дни на изпитание и икономическа криза, но Кърджали е показал много пъти, че издържа на всякакви трудности.Човещината може да я има винаги, когато сме заедно.Да ви е сладко ашурето и да ви е сладък комшулука, това няма ли го животът ни ще е горчив и тъжен”, каза още отец Гарена.
Присъстващите бяха поздравени и от Халил Дьонер, зам.-кмет на побратимената на Кърджали община Османгази, Бурса и от районния мюфтия Бейхан Мехмед, които пожелаха здраве, мир и благоденствие на всички кърджалийци.
На празника кметът инж.Хасан Азис и зам.- кметът Халил Гюнер заедно раздадоха от приготвеното сладко ашуре на дошлите за празника стотици жители на Кърджали и околните села.
Сред гостите бяха народните представители Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, зам- областните управители Назми Мюмюн и Муса Сеидахмед, председателят на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, общинският съветник и лидер на БСП Георги Кючуков, кметът на Момчилград Акиф Акиф и зам.- кметовете на община Кърджали Елисавета Кехайова и Юсеин Ахмед. И тази година казани с вкусното ястие бяха изпратени и до съседните общини Черноочене и Момчилград.
Вижте видео от събитието – вдясно
hard admin

*

Top