Хасан Азис: Вдигнем ли плоския данък от 10 на 12 %, бизнесът в Кърджали ще емигрира

Ако бъде увеличен размерът на плоския данък, бизнесът в Кърджали може да емигрира, предупреждава кметът инж. Хасан Азис.
Общините да могат да вдигат данъка върху физическите лица от 10 до 12%, предлагат в управленската си програма от ГЕРБ. Добавката ще постъпва в местната хазна и с тези пари ще може да се прави икономическа политика в съответното населено място, обясниха Владислав Горанов и Томислав Дончев, които са сред авторите на документа. Това ще може да стане след промяна в няколко закона. Решенията ще ги взема общинският съвет.
Спорното предложение за вдигане на подоходния данък на теория може да доведе до 264различни режима на облагане на доходите на физическите лица, до затруднения за работодателите, инвеститорите и НАП, смята инж. Азис.
Кметове и от националното сдружение на общините реагираха негативно на идеята и я определиха като ограничителна. В същото време обаче градоначалници от ГЕРБ я подкрепяли, увериха от централата.
„Това, което предлагат от ГЕРБ, е добър вариант, ако имаме работеща икономика, но не виждам основание в момента да натоварваме допълнително бизнеса. Аз поне не бих предложил подобна инициатива, защото можем да ги пратим в други общини, където няма подобни тежести”, коментира пред „Преса” кметът на Кюстендил Петър Паунов. Кметът на Кърджали Хасан Азис също се опасява, че местният бизнес може да емигрира, ако се вдигне налогът.
„Естествено е, че никой няма да посмее да въведе тази добавка до местните избори догодина. Когато държава се опитва да се изтласкаме от кризата, да увеличаваме данъците, е повече от странно”, заяви Емил Савов, зам. изпълнителен директор на сдружението на общините.
Тяхното искане към политиците бе друго – да им се преотстъпи част от данъка за физически лица – до 30%, но да си остане досегашният му размер. Така между 500 млн. лв. и 750 млн. лв ще останат в местните управи.
24rodopi.com
hard admin

*

Top