Хасан Азис: Водният цикъл – най-значимият проект за последните 100 години в Кърджали

„На много от моите предшественици- кметове се е усмихнало щастието да изграждат значими инфраструктурни проекти, с които Кърджали е придобил днешния си облик.
В настоящия момент като кмет на града край Арда мога да кажа, че съм особено щастлив за това, че в Кърджали стартира един от най-значимите инфраструктурни проекти не само за последните 100 години, но и за следващите 100 – проектът за интегрирания Воден цикъл”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис по повод старта на изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа в града край Арда.
2,26 лева на куб. м. ще бъде цената на водата в Кърджали след 18 юли 2015 г., когато ще заработи новопостроената пречиствателна станция на града. Сега стойността на живителната течност е 1,66 лева за кубичен метър. 60 стотинки ще се плаща за канал.
Според прогнозите на проектантите на Водния цикъл на Кърджали през 2025 г.цената на кубик ще достигне 3 лева. Това съобщи на брифинг кметът на града Хасан Азис. Той каза също, че в първите десет години цената на водата ще бъде по силите и на всички социални слоеве. Същата ситуация се очаква и след 2025 г.
Инж.Фахри Мустафа от „В и К” обясни, че прекомерно и непоносимо повишаване на цената на водата не може да се случи, защото тя е под контрола на ДКЕВР.
Кметът предупреди, че по време на осъществяването на проекта за т.нар.Воден цикъл на Кърджали се очакват редица неудобства, заради разкопани улици и тротоари, но придобивките си заслужават търпението на кърджалийци.
Представителят на консорциума от фирми изпълнители Павел Калистратов гарантира, че ще бъде създадена организация съвместно с гражданите, която ще ги затруднява минимално. Всяка промяна в автомобилен трафик или прекъсване на водоснабдяване ще бъде оповестявана чрез медиите.
Общата стойност на проекта е 69 970 080 лева. От тях общината ще осигури 2 099 102 лева. Предимствата според градоначалника са, че отпадни води няма да се изхвърлят в Арда, че ще се модернизират водопроводна мрежа и канализация. Новите тръби ще са няколко пъти повече от ремонтираните. Очаква се загубите на питейна вода при новите участъци да бъдат сведени до нула, а при ремонтираните да намалеят двойно.
Ръководител на проекта е инж.Митко Синабов, бивш зам.-кмет на община Кърджали. Той представи техническите параметри на проекта.
Снимка: Георги Кулов
hard admin

*

Top