Хасан Азис: Значимостта на Кърджали се увеличава! Тези, които промотират новия политически продукт, манипулират хората

Ще се запази ли досегашният формат на участие в “кафето на толерантността”, което в Кърджали пият заедно на 3 март кметът, попът и мюфтията – на този въпрос, зададен от Front.bg, отговаря кметът инж. Хасан Азис. Медията отбелязва, че кметът е отговорил и на въпроси за новия проект на Местан, но нито веднъж не нарекъл с името му ДОСТ, а като “новия политически продукт”.
– Г-н Азис, случайно ли не дойде мюфтията на кафе вчера?
– Отговор на въпроса дали мюфтията е отсъствал случайно или не от традиционното “кафе на толерантността” в Кърджали може да даде само времето.  Сега всичко, което бъде казано, може да е вярно или напълно погрешно. В момента не искам да вярвам, че мюфтията съзнателно отсъства на националния празник. Има формална причина за отсъствието на Бейхан Мехмед  – на 3 март е бил на посещение с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Турция.
– В едно ваше интервю казвате, че Кърджали е стратегически важно място предвид процесите в ДПС? Така ли мислите и сега, когато ДОСТ вече е факт?
– С всеки изминал ден събитията и процесите, които текат, доказват, че Кърджали ще продължава да бъде стратегически район от гледна точка на отношенията между България и Турция, на създаване на нови политически проекти, насочване на общественото внимание към един или друг политически проект, което означава влияние върху вътрешно-партийните, а защо не и върху националните процеси в страната.
Значимостта на Кърджали, без да омаловажавам нито един друг район на страната, ще е увеличава. Още повече, че сега основните играчи на новия политически продукт са от Кърджали и една голяма част от хората, които ще бъдат въвлечени, или ще има опит да бъдат въвлечени в този проект, ще бъдат от Кърджали. Не по този начин стои въпросът в Северна България, където влиянието на сочените основни играчи не е голямо.
– Как се случва разцепленето на ДПС на местно ниво?
– На този етап параметрите му не могат да бъдат определени, защото няма разцепление. Има дузина души, които са били в София на учредяването на партията. Да, знакови лица от началото на демокрацията са в лицето на бивши председатели на Областния съвет на ДПС в Кърджали, няколко  учредители- 3-4-ма, не всички, които са били на срещата. В този смисъл параметрите са все още минимални и бих казал незначителни от гледна точка на разцеплението.
Но не трябва да се подценява този факт, защото това е процес и въпросът е дали ще се разширява, или ще си остане в рамките на тези няколко души, които са въвлечени сега.
– Тази година няма местни избори, за да се види какъв електорат ще мобилизира новата партия, но пък има президентски. Ще бъдат ли те показател за влиянието на партията на Местан?
– Президентските избори могат да бъдат показател, ако този нов политически продукт заяви открито своето отношение към една или друга президентска двойка, и ако тя постигне или не постигне успехи. Вторият показател, макар и относителен, е каква част от избирателите от съседна Турция ще подкрепят двойката, предпочетена от новия политически продукт. Но и това е много относително. Само процесите оттук нататък до президентските избори могат да бъдат показател за влиянието на новия политически продукт. И то в рамките не на България, а на съседна Турция.  
– Как при вас се усеща очакването за подкрепа от Турция?
– Този процес няма как да не бъде забелязван. И ако някой си заравя главата в пясъка, може дори да бъде изненадан. Затова за мен най-правилният подход е да се наблюдава този процес и доколкото е възможно хората да бъдат информирани за позицията на ДПС. Информацията, която се разпространява и с която се манипулират хората, не стига до избирателите, до хората, които пътуват между България и Турция и се преиначава в полза на една или друга идея.
– От кого се прави това?
– Естествено е от кого….от хората, които промотират новия политически продукт и на базата само и единствено на последните събития, които са протекли в нашата страна. Затова за мен по-важната задача на ДПС е да има по-мощна, по-убедителна информационна кампания за това, което е ставало, става и ще става от гледна точка на развитие на ДПС като партия. Никой няма интерес да се преиначава тя, все пак през последните 26 години ДПС е една утвърдена политическа партия.
– Според политолози е опасно за България да има повече турски партии?
– Един от показателите за демократичност в една страна е наличието на повече партии, на НПО-та, това са основополагащи критерии за демокрацията. Всеки е свободен да създава партии, стига да може да убеди достатъчно на брой хора, които да последват идеите му.
Партиите обаче трябва да бъдат национални и национално отговорни и да провеждат онази политика, която спомага за развитието на страната. Ако излезем извън рамките на това разсъждение, това означава, че във всяка една страна всяка една друга държава може да създава своя партия, което вече деформира демокрацията.
Представете си в една малка България всеки да има възможността да създава своя партия. Има достатъчно големи Велики сили, които имат възможности това да го правят и тогава възниква въпросът до каква степен сме свободни  в собствената си страна.
Бележка: Заглавието е на 24rodopi.com
hard admin

*

Top