Хасан Азис и инж. Чайков – с екшън план за Обходния път

Първа копка на Околовръстното – в средата на 2015-та
 
Строителството  на Обходния път на Кърджали ще започне в средата на 2015 година,  съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. Очаква се в края на тази година да е готов техническият проект.
Като основен приоритет за развитието на област Кърджали, 7-те общински кметове и областният управител Бисер Николов на среща с министър Терзиева посочиха проектите за строителство на Околовръстния път на Кърджали и за изграждане на Индустриална зона – ЮГ.
В резултат на проведената среща министър Терзиева разпореди на Агенция „Пътна инфраструктура” да проведе през февруари среща с ръководството на община Кърджали с цел ускоряване подготовката на Обходния път на областния център.
„Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков и кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис ще подпишат споразумение, нещо като екшън план за това, какви действия трябва да се предприемат от страна на Общината и държавата по отношение на отчуждителни процедури при строителството на трасето. Не сме спирали да работим по проекта и дори ще усилим работата си. Ще се изгражда поетапно. Индикативната  стойност  на Обходния път  е около 146 милиона лева”, заяви министър Терзиева.
Околовръстното ще е с дължина около 14 км. и ще отвежда транзитния трафик извън центъра на града. Той е част от транспортния коридор №9 от Северна Европа към пристанищата на Бяло море.
Както вече „24rodopi.com писа, Обходният път ще пренасочва автомобилите от Хасково към село Черна скала, ще заобикаля Кърджали от изток, минавайки  край  кариерите на „Бентонит”, а оттам с „Детелина” ще преминава над Оловния завод на ОЦК, ще пресича язовир “Студен кладенец”, и след промишлена зона Юг ще се включва в пътя за Момчилград.  Първият етап от строителството включва изграждане на трасето от ОЦК, ще има мост през  язовир „Студен кладенец”, след това ще продължава  през Долна и Горна Гледка и  ще излиза при бетоновия възела на „Устра” по пътя за Момчилград. Вторият етап предвижда изграждането на  пътя от Черна скала  през кариерата на „Бентонит” до кръстовището за ОЦК.
hard admin

*

Top