Хасан Азис и Ресми Мурад триумфираха в конкурса "Кмет на месеца" за април

Победителят в “Кмет на месеца” за април в категория “Община с над 20 000 души население” е кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, съобщиха организаторите на конкурса „Кмета Бг”. За него са гласували 55 % процента от хората. Кметът на Ардино – Ресми Мурад пък завоюва първото място при общините с население под 20 000 души със същия процент.
Хасан Азис спечели признанието на повече от половината, гласували в конкурса, заради бързата си реакция в овладяването на бедственото положение след обилните снеговалежи на територията на областта през март, обобщават организаторите на надпреварата. Тогава над 280 населени места останаха без ток, но само за едно денонощие беше осигурено електрозахранване за над 100 от тях. За борбата със снежното бедствие общинският кризисен щаб настоя да бъдат включени и хеликоптери от Министерство на отбраната, които да извозват хора от в тежко здравословно състояние от цялата област Кърджали в самия град.
Кметът Хасан Азис се обърна за помощ към правителството и беше установена съвместна работа, чрез която значително беше подпомогната по-бързата реакция на екипите. За да бъдат възстановени щетите от активиралите се свлачища градоначалникът отново потърси подкрепа от централната власт за отпускане на средства от Междуведомствената комисия.
Не е изненадващо, че кмет от същия район спечели и при по-малките общини, твърдят от „Кмета Бг”.
Ардино пострада най-много от обилните снеговалежи. За кратко време кметът Ресми Мурад организира така работата на своя щаб, че 60 % бяха проходими. Осигурен бе достъп до селата Боровица, Брезен, Горно и Долно прахово, Светулка, Седларци, Сполука и други населени места, които бяха откъснати от света в продължение на 6 дни. Кметът и неговият екип работиха усилено и по пробивите до Синчец и Гърбище, разчиства се пътя към Ахрянско, Дядовци и Кроячево, Любино и Латинка, Китница, Русалско, Сухово и Голобрад.
Багери, грейдери, фадроми и всякаква тежка механизация бе стоварена на пътищата, за да се върне достъпа на селищата към останалия свят. Роторна машина уширяваше пътя Кърджали-Ардино, който бе изчистен до черно и бе отворен за движение на всички видове превозни средства тогава.
През март бяха удвоени и екипите на ЕСО и ЕВН. Придружаваха ги аварийни групи на Горското с моторни резачки и доброволци-дървосекачи. Също така бяха осигурени и верижни машини. Коли на пожарната превозваха агрегат за помпената станция в Студен кладенец, като носеха и гориво за животновъдна ферма в Мак.
24rodopi.com
hard admin

*

Top