Хасан Азис: Кърджали беше най-проверяваната община в Европа, нито един проект не беше финансиран от правителството на ГЕРБ

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис пред софийски вестник:
„Това беше един доста евтин и елементарен политически и полицейски ход (делото за парцела на „Устра” на брега на Водното огледало – б. р.) за отстраняване на един кандидат за кмет точно преди местните избори. Внимателно беше подбран кметът от ДПС, както и районът и градът, времето, темата и всичко останало. Обвинителният акт беше прочетен шумно в Народното събрание от вътрешния министър Цветан Цветанов, и то още преди ние да сме го видели. Това беше като знак към правораз­давателните органи. Публично прочитане на смъртния акт на потенциалния виновник, за когото все още няма присъда. Доста стар политико-полицейски метод, използван преди много десетилетия у нас. Модерната политика вече се прави с други механизми, с други инструменти. Няма как с внушения да залъгваш хората и да ги караш да действат по един или друг начин. Всъщност с това дело Кърджали даде урок по демокрация на предишните управляващи.
…Не ни отмина и това – да сме най-проверяваната община не само в страната, но вероятно и в Европа. За три години и половина ни проверяваха над 200 пъти. В много от случаите по една тема работеха няколко институции – Сметната палата, Икономическа полиция, ДАНС и други. Едни и същи документи се копираха по няколко пъти, в един ден експерти на общината, включително и кметът, трябваше да отговаря на трима представители на различни институции по една и съща тема. Винаги съм казвал, че е необходим контрол над публичните организации, каквато е една община. Но в случая контролът беше подменен с политически натиск. Проверката се превърна в политическа репресия.
…Не бих искал да правя сравнение с други общини и с колеги кметове. Мен ме боли за проектите, които не се случиха в Кърджали, защото управляващите си мислеха, че по този начин наказват кмета. Политическият натиск върху кмета е всъщност натиск върху жителите на общината. Тази проста истина не можа да бъде разбрана от ГЕРБ. Затова аз сега имам основание да поискам да ми покажат в Кърджали поне един проект, реализиран с национално финансиране по времето на ГЕРБ. Искам като кмет да повървя по една улица, да вляза в едно училище. Освен, правя едно уточнение, законовите субсидии, които ние сме получавали за капиталови разходи, които бяха в рамките на един милион годишно за цялата община.

…Влезте в която и да е община. Поговорете с който и да е малък, среден или голям бизнесмен. Те ще ви кажат, че политическия натиск го няма. Няма го търсенето на престъпника в лицето на всеки управленец, няма го търсенето на измамника в лицето на всеки представител на бизнеса. Аз няма да скрия и ще кажа, че съм имал много случаи, в които ми се е налагало да успокоявам мои колеги преди или след разпити в полицията или прокуратурата. Психическият тормоз беше до такава степен, че много колеги излизаха в дълги отпуски, имаше и хора, които искаха да напускат общинската администрация. Успокояването сега позволява на хората да работят по-продуктивно и това, убеден съм, се усеща и от кметовете, и от бизнеса, и от лекарите, и от учителите и от всички слоеве на нашето общество. Независимо че политическата ситуация в момента е сложна.

hard admin

*

Top