Хасан Азис: Кърджали отново даде пример, че е най-толерантният град на Балканите! Европа става по-силна с нас!

С галаконцерт приключи 9-тият Балканския фестивал на турския фолклор и поезия


Стотици кърджалийци аплодираха изпълненията на участниците в галаконцерта на деветото издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия.

На сцената в Градската градина снощи състави от пет страни представиха танцовото богатство на България, Гърция, Турция, Македония и Румъния. Сред тях бяха ансамбълът за татарски фолклор „Карасу”от румънския град Меджидие и формация към турското младежко сдружение в град Комотини. Съставът Хамзабей-Мурадие от град Бурса бе включил и прочутия танц на дервишите „Сема”. Република Македония гостува с два състава от град Валандово, а ансамбъл „Кърджали” достойно представи домакините. Гости на заключителната вечер бяха зам.-генералният консул на Р Турция в Пловдив Имрен Кайгасъс , народният представител Шабанали Ахмед, кметове Ардино, Момчилград, Крумовград, Черноочене,Джебел и Кирково, председатели на Общински съвети и общински съветници.
Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис поздрави всички участници и организаторите, направили възможен фестивала.
„За пореден път Кърджали показа, че е столица на толерантността. Ако искаме да живеем в мир и разбирателство, най-важното условие е да се познаваме, да познаваме културата, традициите и обичаите на своите съседи”, сподели кметът.
„Кърджали отново даде пример, че сме най-толерантният град на България и на Балканите. Нашият регион, Балканския полуостров, има и друго лице, което е просълзено, което е пълно с мъка и познава ужаса на междуетнически конфликти. Провеждането на фестивала е отговор на това как хората могат и трябва да живеят. Европа ще бъде по-силна и богата, ако го има това разнообразие и всеки един от нас намери място сред останалите народи, етноси и религии. Балканският фестивал е отговорът на Кърджали против нетолерантността”, подчерта инж.Азис.
Галаконцертът, продължил близо три часа, завърши с изпълнения на виртуозите на акордеона и цигулката Нешко Нешев и Недим Налбантоглу.
За първи път тази година участваха и поети от балканските страни. По идея на творците от Одрин ще бъде издаден сборник със стихове, посветени на Родопите и река Арда.
По време на деветото издание на фестивала, който стартира през 1997 г., бяха проведени 8 концерта във всички общини на областта с рекорден брой зрители.
24rodopi.com
hard admin

*

Top