Хасан Азис подписа договора за 3 844 099 лева и обяви: След година Перперикон ще бъде по-достъпен и по-разбираем за нашите съвременици! (обновена)

“С реализирането на този проект се надявам Перперикон да се превърне в мярка за туризъм в България. След година комплексът ще бъде по-достъпен и по-разбираем за нашите съвременици”, заяви кметът на Кърджали инж. Хасан Азис при подписването на договора по проект „Перперикон – дом на хора и богове”.
Както вече 24rodopi.com писа, компаниите „Главболгарстрой” и „Устра” ще модернизират района на комплекса. До началото на юли 2014-та година ще бъде извършено укрепване на скалния масив и изградена туристическа инфраструктура на археологическия комплекс.
Общата стойност на проекта е 3 844 099,61 лв.
Местната власт е преодоляла много перипетии за реализирането на проекта, посочи кметът сред подписването на договора с представителя на обединение „ГБС Реставрация” Сашо Йотков. Той се ангажира фирмите да ангажират местни кадри при строителните дейности и срокът на изпълнение да се спази.
Ще припомним, че класиралата се на второ място в търга фирма „Екса” обжалва процедурата, но в последния момент си оттегли жалбата от Комисията за защита на конкуренцията.

По думите на Сашо Йотков строителите  имат опит в работата на обекти като Перперикон, а последната им изпълнена задача е реставрацията и експонирането на римска крепост от IV век „Цари Мали Град“ край самоковското село Белчин, която беше открита за посещения на 18 юли.  Същата фирма преди 13 години възстанови в Кърджали средновековната църква „Св. Йоан Предтеча“ в кв. „Веселчане”.
Ръководителят на проекта инж. Катя Митовска пък очерта параметрите на дейностите, които предстои да бъдат извършвани в следващата една година, като подчерта, че поради забавянето на изпълнението му поради независещи от изпълнителите причини, срокът за изпълнение на проекта е удължен до 8 юли 2014 година.
По проекта се предвиждат дейности свързани с опазване и експониране на археологическия комплекс – укрепване на Акропола, Свещения дворец, Скалния подход към двореца. Ще бъдат изградени алеи и поставено художествено осветление.
Част от проекта е и да се разположат 10 холографски изображения в двора на Историческия музей и виртуална музейна експозиция с находките от Перперикон в интернет – страницата му.

 
hard admin

*

Top