Хасан Азис: 21 октомври ще седи редом с 3 март! (обзор)

Стотици жители и гости на града изпълниха Градската градина, за да отбележат освобождението на Кърджали и 100-годишнината от Балканската война.
Преди това ученическо шествие премина по централния бул. „България” на областния град. Пред Паметника-костница бяха положени много венци и цветя на признателност към саможертвата на загиналите за свободата и просперитета на отечеството.
В словото си по случай юбилея кметът на Кърджали инж. Хасан Азис подчерта, че цялата 2012 г. минава под знака на годишнината от Балканската война.
„За Кърджали, за общината и за областта тази годишнина има особен смисъл и значение. По различен повод сме отбелязвали, че 21 октомври ще седи редом с 3 март, Съединението и обявяване Независимостта на България”, подчерта кметът.
Сред официалните лица бяха представители на побратимените на Кърджали общини от Русия, САЩ, Турция, Гърция и Румъния, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, бивши кметове на Кърджали и двамата духовни водачи.
След като поднесоха цветя пред Паметника на Освободителите в центъра на Кърджали, групите на БСП и ГЕРБ напуснаха тържеството като не пожелаха да чуят словото на кмета инж.Хасан Азис. Реакцията им бе провокирана след като общинските съветници от ДПС, които са мнозинство в местния парламент гласуваха „въздържали се” по повод предложението на Инициативен комитет главнокомандващият войските при освобождаването на града ген. Васил Делов да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Кърджали. Не останаха на тържеството народната представителка Цвета Караянчева и областният управител Иванка Таушанова.
До края на официалната церемония остана само народният представител Димчо Михалевски.Той се качи на трибуната и обяви пред гражданството:„Въпреки, че не удостоиха ген. Васил Делов с почетно звание, той остава почетен гражданин на духа на Кърджали”.По-късно кметът инж.Хасан Азис откри паметна плоча в новия парк „Арпезос Север “, където преди години са се намирали казармените райони.
hard admin

*

Top