Хасан Тахиров продава 20 тона кърджалийски тютюн в Швеция

Шведи се натискат да купуват “басми” от Източните Родопи, за да си свиват цигари. В Скандинавските страни е мода пушачите сами да си правят папироси и дори сами да си нарязват тютюна. Търси се много „зеленото злато” от Кърджалийско, както заради аромата му, така и заради екологично чистия район, в който се произвежда.

Шведите са изключително любопитни към технологията за производството на нашенския тютюн.

Шведски гражданин, който родом от кърджалийското село Дюлица, е направил музейна експозиция, представяща манипулациите по обработката на нашите басми. Той продава около 20 тона пакетиран тютюн годишно в опаковки от 250 грама, половин килограм и един килограм. Търсенето е голямо.

Нашенският швед Хасан Тахиров смята, че скандинавският пазар може да поеме до 500 тона ориенталски тютюн годишно от Кърджалийско. Той се консултира от британски експерт, работил дълги години за големия тютюнев гигант „Сокотаб”. Запознат е детайлно с ориенталските сортове тютюни, отглеждани в Източните Родопи. Смята, че най-хубав е тютюнът в Ардинско.

„Тютюнът е като водата. Сам си намира и прокарва пътя”, казва Хасан Тахиров. Той смята, че за нашите сортове има голям пазар, но трябва да се работи за това.

Хасан Тахиров е известен в Швеция с нестандартните си бизнес идеи. През 1992 г. той не слиза от страниците на шведските вестници с иновациите си.

Според него цената, на която трябва да се изкупува тютюна в Източните Родопи трябва да бъде значително по-висока.

„Аз продавам тютюна в Швеция за 15 евро килограма. Търговците го препродават на двойно по-висока цена”, казва Тахиров.

Той споделя, че има редица пречки за свободната търговия със „зеленото злато” в нашата страна. В България, например, не може да се пращат пробите на тютюневите изделия по пощата. Роден бюрократ наложил забрана. За сметка на това в Скандинавските страни законът позволява продажбата на суров тютюн. Жените са тези, които повече от мъжете предпочитат сами да свиват цигарите си. Те диктуват модата.

Освен за пушене скандинавците намират и още едно приложение на тютюневото растение. Те получават от стъблата никотинова вода, която ползват за лекарство при домашни любимци и растения. Готови са да инвестират в производството й в Кърджалийско.

Георги Кулов

hard admin

*

Top