Хващат жена му и започват да я изнудват тя да стане свидетел срещу него. Казват й, че той си има любовница… и се почва

Генерал от МВР обяснява как в рамките на законното подслушване стотици са подслушвани незаконно

 

 

Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване са стотици. Това каза пред Бгенес бившият директор на ОДМВР Стара Загора генерал Тончо Михайлов.

Как се случва това, според обясненията на професионалиста, който 30 години е преминал през всички стъпала в системата: Една бланка за искане на подслушване включва следните реквизити. В дясно отгоре пише министър на вътрешните работи, в ляво съдия, отдолу е диспозитивът на извършеното престъпление. Там се посочва, че се иска той да се подслушва, за да се изясни цялостната му престъпна дейност, посочва се името на човека и телефоните му. “Обаче отдолу пише: “но ползва и…”Изреждаме 7-8 телефона, които не са персонифицирани, които не е казано на кого са, а тези телефони са на лица, които нямат нищо общо от този вид дейност”, обяснява професионалистът.

В бланката има и подписи на главния секретар, директора на полицията и заявителя на подслушването. А телефони, които са изредени след въпросното “ползва и…” са на други лица. “Примерно мъжът ви е политик, а сте колега на лице, което е засечено в криминална дейност, понеже е така, пишем, че: “лицето ползва и Вашия телефон, слагаме го неперсонифициран, защото пишем: “ползва и….Сложен е вашият телефон, но не е сложено името” и така се събира информация и за политика”, обясни полицаят, който все още е познат в Стара Загора като ген. Михайлов.

“Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване са стотици”, категоричен е той. Генералът е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението. Преди, когато се купуваха СИМ карти без лична карта това е било възможно. В момента, в който се промени законът и всички СИМ карти за персонифицирани, тогава, когато картата на някого може да попадне там, то тя трябва да присъства с името на човека, а ако е така, то трябва да се иска разрешение и за нея. Така според него сигналът на Станишев е напълно основателен и представлява юридически казус, на който трябва да се направи ревизия от 2009 г. досега и юристите да кажат – това престъпление, има ли такава хипотеза в ЗСРС, че могат да се подслушват хора, без да имат нищо общо с такъв вид дейност.

Според Тончо Михайлов за този период са отпускани огромни пари за подслушване, освен това ръководителите на ведомството въпреки, че са говорили, че се работи и се пречупва гръбнакът на престъпността, коефициентът на полезно действие на СРС-тата е нисък и едва 3% тях, стават веществени доказателства. “Защо? Значи за нещо друго! Вие ще наливате ли пари в едно предприятие, което да произвежда такъв нисък процент на продукция?! Никой по света не поддържа, ето за това трябва да отговори Цветанов”, заяви полицаят. Именно затова той посочи, че се допуска, че голяма част са отивали не по предназначение на делата, а по някаква целесъобразност. “Затова аз твърдя, че в рамките на подписа на неговото разрешение са извършени множество спекулации. Такива, каквито твърди и сигналът на Сергей Станишев, което се доказва пък от множеството телефони на хора, които нямат нищо общо с престъпната дейност, които присъстват в документите и разрешенията”, каза той.

Михайлов също казва, че е бил подслушван при това незаконно по неговото дело. Там са били 5 човека, за четиримата имало разрешение за послушване. “Подслушван съм и аз и материалите са сложени. Той значи е оставил документ за незаконното подслушване. Разбира се са пълни глупости и няма нищо вътре, което мен да ме притеснява. Но ето юридически казус – четири разрешения, подслушвал си 5 човека”, попита той.

МВР-генералът коментира и ареста преди около седмица на директора на Инспекцията по труда в Стара Загора Камен Маринов. Мотивите, за което се оказали кухи, твърди генералът. “Периодът, в който той е слушан те са набрали някакви данни от личния му живот. Хващат жена му и започват да я изнудват тя да стане свидетел срещу него. На жена му казват, че има любовница, че се среща с нея, че й е купил подаръци. Ето как начинът опорочава основанието. Ти можеш да имаш основание примерно да вървиш срещу тоя човек, обаче ти отиваш да разследваш престъпление ли, да вървиш срещу грешката му, или да му унищожаваш семейството, да му създаваш душевен дискомфорт в обществото, за това ли си тръгнал?!”, пита генералът.—————————————————————–
Намери автомобил от най-бързоразвиващия се сайт за коли в България!

hard admin

*

Top