Хербицид за плевели, обявен за канцерогенен от съд в САЩ, масово се използва у нас

Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от съд в Съединените щати, масово се използва в българското земеделие, съобщиха по Българската национална телевизия. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейския съюз изтича през 2022 г.

Все повече са гласовете за спешна и тотална забрана на хербицида, за който има съмнение, че допринася за развитието на рак. В България хербицидите, съдържащи активното вещество глифозат се използват в земеделието от години. В ефира на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев разказа за свойствата и ефекта на хербицида глифозат:

Той като хербицид е много добър. Има много добри свойства. Цената му не е много висока и поради тази причина се налага като успешен продукт. В България се използва вече над 30 години. Глифозатът е хербитативен хербицид, той навлиза през листата, не се нанася на гола почва. През листата се трансформира в корените, където блокира усвояването на вода и други механизми. Нарушавайки кореновия обмен, растението нагоре загива. За това се използва много и в овощните градини и в лозята, където не може да влезе в кората на възрастните дървета и лози.

Инсектицидите вредят на пчелите, тъй като те са препарати за убиване на насекоми, а пчелите са също насекоми. Но глифозатът е хербицид. Той убива растенията и ми е трудно да повярвам, че им вреди. Със сигурност, обаче не се ангажирам да кажа влияе ли върху хората и пчелите използването на глифозат.

Неправилното дозиране на глифозата може да бъде опасно. Както се казва от дозата зависи дали ще бъде лекарство или отрова. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap