Хербицид за плевели, обявен за канцерогенен от съд в САЩ, масово се използва у нас

Хербицидът за плевели глифозат, който беше обявен за канцерогенен от съд в Съединените щати, масово се използва в българското земеделие, съобщиха по Българската национална телевизия. Разрешението за продажба на препарата в страните от Европейския съюз изтича през 2022 г.

Все повече са гласовете за спешна и тотална забрана на хербицида, за който има съмнение, че допринася за развитието на рак. В България хербицидите, съдържащи активното вещество глифозат се използват в земеделието от години. В ефира на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев разказа за свойствата и ефекта на хербицида глифозат:

Той като хербицид е много добър. Има много добри свойства. Цената му не е много висока и поради тази причина се налага като успешен продукт. В България се използва вече над 30 години. Глифозатът е хербитативен хербицид, той навлиза през листата, не се нанася на гола почва. През листата се трансформира в корените, където блокира усвояването на вода и други механизми. Нарушавайки кореновия обмен, растението нагоре загива. За това се използва много и в овощните градини и в лозята, където не може да влезе в кората на възрастните дървета и лози.

Инсектицидите вредят на пчелите, тъй като те са препарати за убиване на насекоми, а пчелите са също насекоми. Но глифозатът е хербицид. Той убива растенията и ми е трудно да повярвам, че им вреди. Със сигурност, обаче не се ангажирам да кажа влияе ли върху хората и пчелите използването на глифозат.

Неправилното дозиране на глифозата може да бъде опасно. Както се казва от дозата зависи дали ще бъде лекарство или отрова. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *