Хигиенистка изнесе от Мтел 12 телефона в торба за смет

Хитрата Албена се споразумя с прокуратурата, избави се от затвор
Хигиенистка обра магазина на мобилния оператор Мобилтел в Кърджали, като успя да изнесе в торби за смет 12 телефона. Тя призна вината си и след споразумение с прокуратурата, се отърва само с условна присъда.
Телефоните от магазина изчезвали един по един, служителите гледали записите от камерите, но не могли да установят крадеца. Запознати с аферата твърдят, че за разкриването на кражбите било проведено незаконно подслушване.
Албена Н. С. е призната за виновна в това, че за около два месеца, при условията на продължавано престъпление, отнела чужди движими вещи- 1бр. мобилен апарат марка Сони Ериксон Лайв с Уокмен на стойност 399 лв.; 1 бр. мобилен апарат марка Сони Ериксон Експирия Рей на стойност 599,89 лв.; 3 бр. мобилни апарата  марка Нокия Ц1-01 ВФ на стойност 359,68 лв.; 1 бр. мобилен апарат марка Пак Ейпъл Айфон 4 16ГБ+Айпредплатена микро СИМ карта 128 К на стойност 1228,99 лв.; 1 бр. мобилен апарат марка Мтел телефон ТЗ00 на стойност 159,90 лв.; 2 бр. мобилни апарата  марка Нокия 100, на стойност 179,78 лв.; 1 бр. мобилен апарат марка Нокия Ц2-01 на стойност 179,89 лв.; 1 бр. мобилен апарат марка Самсунг Галакси Ейс на стойност 549,90 лв. и 1 бр. мобилен апарат, марка Самсунг Галакси Ес II Бял на стойност 1129,90 лв.,  всичко на обща стойност 4 787,83 лв., собственост на ,,Мобилтел” ЕАД – София.
До приключването на съдебното следствие безработната родопчанка е възстановила откраднатите вещи, разкриха за 24rodopi запознати. Осъдена е на „Лишаване от свобода” за шест месеца, като изпълнението на наказанието се отлага за срок от три години.
Както вече 24rodopi.com писа, хитрата хигиенистка Албена Н. от Мадан е била разкрита след незаконно подслушване на телефони
Това се сочи в документите по друго дело, касаещо функционирането на офиса на мобилния оператор, което е заведено в прокуратурата в града край Арда. Веднъж прокуратурата удължи срока на разследването, което трябва да установи дали служители на МВР са подслушвали нерегламентирано или това е дело на работещи в системата на оператора Мобилтел.
Албена извършила серия от кражби на скъпи телефони от магазин на Мтел в Кърджали, но камерите в обекта не могли да я засекат. Сигналът в прокуратурата е и срещу работещите в компанията Павел Д., Ангелина Я., Каньо Я. и Ваня А., като в него се твърди, че може да са укрили кражбата „с цел да се  помогне на лицето, извършило престъплението, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване или да остане ненаказано”.
„Албена Н. почиствала „Мтел магазини”  в Кърджали, стопанисвани от „Мобилтел” ЕАД. Поради неположени достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното  имущество, са
създадени условия за  разпиляване и кражби на имуществото, с което са нанесени  значителни щети на предприятието.
Липсите са установявани едва на годишните инвентаризации и са събирани парични суми от служителите неправомерно, защото материално отговорно лице е супервайзора на магазина”, се казва в сигнала.
От документите по делото става ясно, че в обекта не са извършвани ежедневни и ежемесечни проверки на стоковата наличност, което е създало  условия за злоупотреби.
„Извършена е кражба на мобилни телефони от Мтел магазин Кърджали. Липсата на откраднатите  мобилни телефони – Iphone 4, Samsung Galaxy S2, Sony Ericsson Wokmen Live, Nokia 1616 и други модели е установена при поискване от друг магазин в страната”, се сочи в бумагите.
Проведено е събрание със всички служители на магазина от супервайзора, изказано е съмнение към  служителите и заплаха, че ще бъдат уволнени незабавно, ако се установи  участие в изчезването на стоката. За извършената кражба обаче своевременно не е уведомено рьководството на „Мобилтел” ЕАД.
„Започва нерегламентирано частно разследване
от страна на П. Д., който работи в отдел „БОБ магазини” към Дирекция „Продажби” на „Мобилтел” ЕАД.  Нерегламентирано са подадени за следене IMEI /фабричните номера/ на липсващите мобилни телефони, с цел  да се открие телефонния номер на човека, ползващ някои от телефоните, ако е абонат на „Мобилтел” ЕАД. Възможни са два пътя за това нерегламентирано проследяване. Първият вариант е чрез познати служители в МВР и ДАНС – такива има, това са Д. Д., брат на П. Д., заемащ ръководна позиция в ДАНС – Кърджали и К. Я., съпруг на А. Я., заемащ ръководна позиция в ОУ на МВР – Кърджали. Вторият вариант е чрез близки приятели и колеги,  работещи в „Мобилтел” ЕАД и имащи достъп до тази информация”, се казва в документите по делото.
След известно време е получена  информация по един от двата канала за абонатен номер 0888292ххх, ползващ  мобилен телефон с IMEI съвпадащ с IMEI на един от откраднатите телефони. Титуляр на този абонатен номер е частно лице И. Ю., с постоянен адрес в Момчилград, което стопанисва магазин за компютри и изчислителна техника.
Въпросното лице е извикано от управителя на магазина. След проведен разговор, описан в прокуратурата като „съпроводен със заплахи, се установява, че въпросният мобилен телефон е закупен от И. Ю. в собствения му магазин за компютри от непознат мъж, което може да се види от направените записи от охранителните камери, поставени в магазина”. И. Ю. предоставя записите от охранителните камери от деня на покупката на телефона на управителя.
„И. Ю. е заплашен от П. Д.
да внимава как ще се държи в бъдеще, защото може да пострада и негов приятел, който е държавен служител
(може би и той е закупил от въпросните мобилни телефони и телефонът  е проследен)”, се посочва в документите по делото.
„От тук нататък, вероятно с нерегламентирано полицейско съдействие се установява, че човекът от записите, направени от охранителните камери в магазина за компютри, е съпруг на Албена Н., хигиенистка в „Мтел магазин Кърджали 1″. В един от следващите дни в края на работния ден, в „Мтел магазин Кърджали 1″, находящ се в гр.Кърджали, бул.”България” № 52, пристига г-н К. Я. с преносим компютър на който се намира въпросният запис и отделни снимки на съпруга на Албена Н. След проведен разпит, съпроводен с натиск и заплахи, Албена признава за извършените кражби на мобилни телефони от магазина и начините на извършване”, пише в документите.
Албена е слагала взетите мобилни телефони заедно с отпадъка в торбите за смет и вечер, когато си е тръгвала, е изнасяла торбите до контейнера за смет, където е прибирала откраднатите телефони.
След срещата, участниците в нея са
принудили Албена да посетят и извършат обиск в дома й.
На проверката в дома на Албена Н. присъстват лица от две фирми, но не и полицаи или прокурор. Намерени са мобилен телефон Iphone 4, ползван от дъщерята на Албена и кутия от мобилен телефон Sony Ericsson.
След два дни откраднатите мобилни телефони на стойност около 5000 лева са заплатени от Албена Н. и е издадена фактура на нейно име. Прекратен е и договорът й с фирмата за чистота, която е обслужвала магазина.
hard admin

*

Top