Хиляди пиха вода на връх Дамбалъ в нощта срещу 6 май

Хиляди деца и възрастни пиха вода на връх Дамбалъ край момчилградското село Летовник на 5 срещу 6 май. Стотици потърсиха изцеление във водата, която извира от скалите. Хората вярват, че веднъж в годината, в първите часове на 6 май (Гергьовден, Хъдърлез), водата придобива лечебна сила и че това се случва в полунощ, когато дъбовата гора прошумоли по особен начин.

На Дамбалъ  се стекоха мюсюлмани и християни от цялата страна.

Община Момчилград и тази година  подравни 3-километровата отсечка на черния път от село Летовник до Дамбалъ. Общината осигури също осветление на върха, посочват от пресцентъра на Общинска администрация.

Никой не знае кога за първи път се е появила вярата за специалните свойства на водата. Местните хора смятат, че е свързана с почитта към алианския светец Яран баба. Легендата разказва, че по време на голяма суша той ударил с юмрук по скалата и от камъка  бликнала вода. И тази година  възрастни и деца завързаха част от дрехите си по клоните на дърветата след полунощ, за да остане там болестта.

Община Момчилград благодари на всички, които оказаха помощ и осигуриха автомобили, за да бъдат транспортирани болни деца и възрастни.

hard admin

*

Top