Хиляди се преклониха пред героите! Кметът: Има две думи за 3 март – любов и свобода! (снимки, видео)

Хиляди кърджалийци преклониха глава пред Паметника на освободителите в центъра на града в памет на всички отдали живота си за свободата на България. По традиция тържественото шествие за националния празник, водено от гвардейците, премина през централния булевард „България”, за да вземе участие в ритуала по поднасяне на венци и цветя в Градската градина.
„На 3 март българската държава се връща на политическата карта на Европа. Това е преломната дата в нашата история. Тя е ново начало на националното самочувствие, проекция на стремежа на редица поколения за свобода. Освобождението е успех на колективното цяло на нашия народ. Две думи подхождат най-точно на тази дата-любов и свобода. Чрез тази голяма любов се ражда българската свобода. Битките при Шипка и реките от кръв не обезкървяват тази свята идея. Освобождението е едно българско дело. Чрез него нашите предци убедиха Европа, че могат да носят кръста си, да положат основите на свободна и демократична държава.
Нека днес почетем подвига на руските, финландски и български войни, мъжеството на нашите предци. Но това е и ден на равносметка. Какво взехме от миналото и как го пренесохме във времето. Дали ще съумеем да предадем на бъдещите поколения това, което ни обединява и мотивира да преодоляваме трудностите. Вечна слава на нашите герои!”, заяви в тържественото си слово кметът на Кърджали Хасан Азис.
На церемонията присъстваха още областният управител Илия Илиев, зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир, народният представител Цвета Караянчева, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Момчилов и енорийският свещеник отец Петър Гарена.
24rodopi.com
hard admin

*

Top