Хирургът, превърнал Андрей в Адрияна, бил агент Асенов! Д-р Джангозов се подвизавал като явочник Баркас

Хирургът, който извърши първата транссексуална операция в България, д-р Калоян Персенски е работел за тайните служби на тоталитарния режим, съобщиха от Комисията по досиетата. Човекът, който превърна родопчанина Андрей Миронов в дамата Адриана в болницата в Ардино е бил агент Асенов.
Друг ардински медик, който е сътрудничил на Държавна сигурност (ДС) е д-р Себахтин Хаджисеид. Той е бил агент Сергей, а отношенията му с бившите тайни служби са започнали през 1977 година.
Сътрудник на ДС от 1982 година е бил и д-р Иван Чепишев, който се е подвизавал с псевдонима Савов.
В списъка на Комисията по досиетата фигурират и двама бивши шефове на болници в региона. Д-р Желязко Джангозов, бивш директор на болницата в Кърджали, е бил съдържател на явочна квартира от 1972 година, вписан е в архивите с псевдонима Баркас. Някогашната директорка на болницат в Крумовград д-р Верка Пожарлиева е известна на ДС от 1982 като съдържател на явочна квартира с псевдоним Дойран.
Роденият в Крумовград Иван Златков, който се е реализирал в Стара загора (Управител на „Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“) е бил агент Електрон.
Роденият в Момчилград Неделчо Гергелчев, който е проверяван като Член на Съвета на директорите на „Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“” – София“ АД, бил съдържател на явочна квартира с псевдонима Габера.
Стефан Сираков, който беше е главен секретар на здравното министерство, е бил агент Страхил.
.
 
hard admin

*

Top