Хляб и сол в Пчеларово за учениците в Похода на свободата

 

Представителен ученически отряд от възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали участва в туристически поход „По стъпките на българската армия”. Той се проведе в чест на 100 години от Балканската война, под патронажа на Областния управител, Военен клуб, Регионален инспекторат по образованието и туристическо дружество Кърджали. Първото представително тържество бе организирано от учители и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” пред паметника на загиналите във войните за национално обединение в село Пчеларово.
„Цялото село излезе на площада пред паметника. Жените бяха облечени в пъстри народни носии, всички носеха китки цветя и здравец, бяха приготвили и пита със сол… За празника бяха дошли и наследници на загиналите доброволци от селото по време на Балканската война. Учениците от езиковата гимназия, превърнаха деня в незабравим празник”, бяха отзивите на присъстващите на изключително емоционалното тържество в селото, което постави началото на похода.
Добромир Христозов, Мариела Василева, Даниел Иванов, Виктория Манолова, Ебру Халил, Теодора Димитрова, Теодора Георгиева и Цветелина Даткова докоснаха сърцата на събралото се множество разказвайки спомени на участници във войната. Те представиха историята на изграждането на паметника в село Пчеларово. Рецитираха стихове на Патриарха на българската литература Иван Вазов, написани непосредствено след обявяването на Балканската война. Най-вълнуващо бе участието на момчетата от Първи ученически гвардейския отряд към Гимназията, защото те олицетворяват българския дух в наши дни.

hard admin

*

Top