Хоспис и в Крумовград

  • Болните и самотни възрастни хора имат нужда от професионални грижи, категорична е Себихан Мехмед
  • Търсят възможности да запазят болницата

Валя АСЕНОВА
Крумовград е следващата община в нашата област, която ще кандидатства за хоспис. Чакаме да бъдат открити европейските програми, за да търсим финансиране за тази социална услуга, каза кметът Себихан Мехмед. Хосписът ще бъде настанен в едното крило на болницата. Там на първите два етажа е Домът за стари хора, а другите два пустеят. Точно там е мястото за хоспис.
Имаме нужда от такава услуга, категорична е Себихан Мехмед. Стари хора от общината, оперирани в Кърджали или в други градове, се нуждаят от медицинско наблюдение след като ги изпишат. Положението е особено тежко, когато нямат близки. Хосписът е нужен, за да се долекуват.

Още чакаме хората да преодолеят
ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА БАРИЕРА
за да настаняват нуждаещи се от грижи възрастни в Дома за стари хора или да търсят услугите на хоспис.
Имаме идея от 1 март да помагаме на възрастните, настанени в Дома, да се почувстват по-добре там, да живнат. Имат право да излизат в домашен отпуск, да се срещат с близките си. Ще им осигурим един автомобил от общината с шофьор, моята служебна кола дори, за да могат да пътуват до родните си места, да се видят с близки и приятели. Преди време предоставих автомобил на възрастен мъж от Дома, за да посети своя край. Когато се върна, развълнуван ми каза, че е имал пет години живот, а след този ден е получил още пет .
В бюджета, който ще приемем на сесията днес, за пръв път в методиката за субсидията за социална дейност е включен броят на хората, обслужвани от Социалния патронаж. Той работи отдавна и ще продължаваме да го поддържаме. Таксата, която плащат хората, ползващи услугата на патронажа, е само за суровините, вложени в храната. Издръжката, транспортът заплатите са от общината.
Има много възрастни хора в Крумовградско,
ОСТАНАЛИ БЕЗ БЛИЗКИ
които са доволни, ако на обяд им се занесе топла храна. Една медицинска сестра работи там на половин щат. В определен ден от седмицата тя посещава възрастните хора, които са на легло. Те не искат да бъдат настанени в Дома за стари хора, а са болни, трудноподвижни или трудно излизат от къщи. Сестрата мери кръвното, следи за лекарствата им, купува им други, ако са свършили. Крумовградчани са много доволни от патронажа.
В социалната политика, без значение дали е в Комплекса за деца, в Дома за стари хора, патронажа, освен пари за издръжка е нужно да има персонал, които са психолози,

ХОРА СЪС СЪРЦЕ
търпеливи, с отношение и разбиране към болките и проблемите на възрастните и малките деца. Защото те точно от това се нуждаят, категорична е Себихан Мехмед.
С бюджета за тази година в социалната сфера, еднократно или на части, ще предоставим 100 000 лв. на болницата в Крумовград. Но това ще стане след приета програма за финансово оздравяване на здравното заведение и направен вътрешен одит за дейността. Да, има намаление на клиничните пътеки, има проблеми с лекарите, които напускат, защото нямат възможност да работят на повече от един договор. Но общината
ИМА НУЖДА ОТ ТАЗИ БОЛНИЦА
поне до определен период. След това вероятно ще търсим друго решение. Може би отделенията ще станат три , като едното задължително детско, родилно. Ще се реши дали да има вътрешно отделение или хирургия. В момента отделенията са четири. Ще загубим едно, но при всяко положение ще се опитаме да запазим болницата.
Кметовете от селата са съгласни и готови ако трябва да се направи доброволен фонд за здравно осигуряване, но да я има болницата в Крумовград. На нас ни е ясно, че с отпадането на районирането някои могат да си позволят да се лекуват и другаде, в Кърджали например. Но хората от селата няма как да търсят лекар далеч оттук. За тях е важно, макар и за седмица, но да са тук, под грижите на медицински работници, убедена е Себихан Мехмед.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top