Христо Бисеров – милионер от обществени поръчки и приватизация!? Фирмите му изгонени от Кърджали

Бившият зам.-шеф на парламента Христо Бисеров е лобирал за фирми, които получавали обществени поръчки, разкриха за 24rodopi източници, запознати с дейността на хасковлията. Бившата „дясна ръка” на Иван Костов и доскорошен член на ЦОБ на ДПС се пробвал да стъпи и в Кърджалийско, но бил отрязан. В централата на ДПС имало сигнали, че се опитвал да измести местни фирми. Интересите му били най-вече към големите строителни обекти.
По време на правителството на Костов повечето държавни предприятия в Кърджали са приватизирано под контрола на Бисеров. Самият той имал апетити към терени в центъра на града, върху които по-късно са построени сгради.
Бившият изпълнителен директор на наскоро приватизираната фирма “Странджа лес” Неделчо Неделчев пък неотдавна обвини Христо Бисеров, че е „сложил ръка на горите в Кърджалийско”.
Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани от ДАНС и прокуратурата за преводи на големи суми към банкови сметки в офшорни зони. Засечени са били тегления на крупни суми в долари и евро от сметки, чиито титуляри са били Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Заедно с това са установени и парични преводи от сметки извън България.
“Преводите са от една европейска държава към друга европейска държава, извършвани са изцяло в чужбина”, поясни източникът. По информация на разследващите парите са били трансферирани в офшорни сметки на Сейшелските острови. Образувано е досъдебно производство срещу Бисеров и Главинков.
Сигналът на ДАНС е възложен на Следствения отдел в Софийска градска прокуратура. Прокуратурата публикува на интернет страницата си официално съобщение за започналото досъдебно производство срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.
Ето пълния текст:
На 06.11.2013 г., следобяд, главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДА „Национална сигурност” писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията касае лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков.
Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са извършване на влогове /срочни депозити/, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони /Сейшелски острови/.
По разпореждане на главния прокурор, информацията незабавно е изпратена по компетентност на Софийската градска прокуратура.
С постановление от днес, 07.11.2013 г., е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление срещу Бисеров /представяне на декларация с невярно съдържание пред Сметната палата/.

Разследването е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура – София. Разпоредено е възлагане на пълни данъчни проверки на двете физически лица и на търговски дружества. Постановено е разкриване на данъчната и банковата тайна. Предстои отправяне на запитвания по реда на международната правна помощ до компетентните власти на поне две европейски държави относно основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предни сигнали за лицата и предприетите действия по тях. С оглед на това, че част от информацията в изпратената до главния прокурор справка е класифицирана, към този момент прокуратурата няма да представи повече факти от изложените в това съобщение до медиите.

hard admin

*

Top