Христо Русев влиза в затвора след месец!? Приключи първото дело срещу него

Строителният предприемач Христо Русев ще влезе в затвора след един месец. Това стана ясно на последното заседание по делото за крупна измама, приключило вчера в Окръжния съд
„Не съм виновен”, бяха последните думи на Русев. Поредният му адвокат поиска делото да се върне в досъдебна фаза, защото „разследващите допуснали груби грешки”. Съдът отхвърли искането като неоснователно.
Следващото искане беше за връщане на делото в Районния съд, който постанови ефективна присъда от 7 години и 8 месеца, но и това отпадна. Липсваха сериозни аргументи от страна на Русев и защитника му.
Окръжният съд ще се произнесе до един месец. Ако присъдата се потвърди, тя влиза в сила и Русев ще бъде преведен в затвора в Стара Загора.
В съдебната злата стана ясно, че той е действал по схемата „Един апартамент – продаден поне на двама”.
Районният съд в Кърджали призна Русев за виновен в извършване на измама в особено големи размери. Той е продавал апартаменти в 4 жилищни кооперации в Кърджали. Бъдещите новодомци парафирали предварителни контракти и внасяли средства, съобразно договорирани дати. Малко преди да бъдат завършени повечето от жилищата, те били прехвърлени от фирмата на Русев “Ахридастрой” на роднини на съпругата му Кирилка Русева. По-късно се оказа, че едно жилище е било продавано на двама или трима кандидати.
Русев твърди, че също е жертва на измама, но не представя доказателства. 19 от измамените се жалваха в Окръжна прокуратура и тя повдигна обвинение срещу Русев. По това дело се доказа, че причинената вреда е в размер на 456 586 лева. Районният съд осъди Русев на 7 години и 8 месеца затвор. Той, прокуратурата и двама от измамените обжалваха присъдата.
Процесът в Окръжния съд трябваше да започне през септември и да приключи до декември м. г., но Русев бе приет за лечение в болница „Хигия” в Пазарджик. Последваха 7-8 отлагания заради заболявания, е веднъж дори Русев бе обявен за издирване.
Междувременно в Районен съд тръгва ново дело срещу Русев. Пак за измамени по същата схема.
hard admin

*

Top