Хубен Митев – Тежкаря и подчинените му Гената и Дявола обрали министър Делян Добрев?

Арестуваният за обира на обществения трезор в Кърджали Хубен Митев – Тежкаря, е „мозъкът” на банда, която е ограбила министър Делян Добрев. По тази версия работят криминалисти, разследващи среднощен удар в Хасково, в дом на бул. „Илинден”, извършен през ноември 2009 година.
Това разкриха за 24rodopi полицейски източници.
Едва при задържането на двама известни крадци, ръководени от Хубен Митев – Тежкаря, тези дни, ченгетата стигнало до извода, че това е групата, атакувала дома на Добрев. Тогава от стенаха бил изтръгнат и задигнат метален шкаф с неустановено количество злато, пари и три дипломатически паспорта. Това е съдържанието на касата в дома на тогавашния депутат от хасковски многомандатен район Делян Добрев. Когато става обирът, семейството на Делян Добрев не е вкъщи. Апашите са влезли в дома на тогавашния депутат в неделя през нощта. В понеделник той идва в родния си град за традиционната среща с избирателите и отива в дома си, за да си вземе няколко костюма за София. С ужас установява, че жилището му е обърнато наопаки, а от металния шкаф има само… дупка в стената.
В сейфа семейството кътало ценните си предмети. Делян Добрев и съпругата му дават показания. Според депутата крадците са се промъкнали в дома му през терасата на втория етаж, счупили са ПВЦ-дограмата и са вилнели на воля из жилището. Жената на Добрев също е разпитвана и уточнява, че в металния шкаф, освен трите дипломатически паспорта, е бил и нейният международен пасаван, около 15-20 грама златни накити и ювелирни монети – подаръци на децата.
По случая са разпитани и съседите на семейство Добреви, които заявили, че са си легнали рано и не са чули нищо подозрително. Подозрителното иде от другаде – коментира един от съседите на семейство Добреви – че те се държат дистанцирано и затова въобще не се интересуват какво става у тях. Дори и да са чули нещо подозрително, едва ли биха му обърнали внимание.
Всъщност този обир през 2009 година е началото на серията от кражби, извършвани от банда, която винаги се изплъзва на ченгетата. Абсолютно по същия начин през последните няколко години са взломявани апартаменти и офиси, от които са отмъквани металните каси.
Случайно или не, но серията обири от известната банда, наречена Касоразбивачите, започва с обира на днешния министър в оставка Делян Добрев.
Преди две седмици в капана на полицията попаднаха 36-годишният Генади Пушкарски – Гената и 32-годишният му съучастник Румен Атанасов – Дявола. Това са хората, които задигнаха касата на Българския червен кръст в Хасково с 5000 лева наличност вътре, а от офисите на фирма, която се намира в четвърти стопански двор в Хасково, обраха над 60 000 лева в български левове и валута, както и 40 грама злато.
Следващият удар на касоразбивачите е в Северната индустриална зона на Хасково, където от офис на частна фирма отмъкват 6000 лева. Само няколко дни след този удар касоразбивачите атакуват дома на хасковския бизнесмен Ерол Саид, откъдето плячката им е 50 000 лева и доста голямо количество злато. След това правят удар и в дома на известен хасковски ортопед, откъдето задигат огромна сума пари и злато.
Последните няколко обира, извършени от бандата, са по идея и с прякото участие на една друга странна хасковска личност – Хубен Митев – Тежкаря, обобщава Блиц. Същият, който наскоро беше арестуван за участие в обира на трезор в Кърджали. Всъщност негова била и идеята за обира на погребалния дом в Хасково. Тук нещата изглеждат малко по-различно от тези при другите обири. Преди да проведат акцията си, Дявола отива на разузнаване в дома. Той обаче има предварителна информация за местоположението на касите, за парите, които в същата вечер са оставени в тях, знае и че има камери, които ще заснемат влизането му в сградата. И всичко това е предвидено до последния детайл. Дявола знае и точния час, когато файлът в охранителните камери се припокрива с другия и това е предвидено в сметката. Предполага се, че бандата е имала информатор от служителите и е избрала най-подходящото време за обира.
Само едно не са предвидили касоразбивачите – че полицията ги следи и вече знае за обира. Така Гената и Дявола са хванати малко преди да се докопат до парите в двете каси, които никак не били малко. Отвън с колата си – мощно ауди, ги чака Изрода и когато вижда, че ченгетата са наоколо, се опитва да избяга, като слиза от возилото си и хуква в първата пряка. Там е хванат, разпитан и след това пуснат да си ходи вкъщи.
В хода на разпитите следствието стига до извода, че всичките извършени от касоразбивачите обири са идентични с този на днешния министър в оставка Делян Добрев. Както и че всички следи за този първи обир в Хасково водят към Гената и Дявола. Начинът на действие и ситуацията около проникването в жилищното помещение идеално си пасват със стила на двамата. При обиска на луксозния дом на Гената обаче не са намерени нито паспортите, нито ценните семейни спомени на Делян Добрев. Няма и сигнали крадците да са предприели нещо с откраднатите дипломатически паспорти. В хода на следствието може би ще бъде дадена повече светлина за обира в дома на министъра в оставка. Възможно е дори той да успее да си върне ценностите и паспортите, ако вече не са продадени на някого.
hard admin

*

Top