Художник бере бяла и черна черница от едно дърво

Гюнер ШЮКРИ
Над 100-годишна черница дава смесени плодове (бяла и черна). Уникалното дърво се намира в двора на известния художник Владимир Чукич в кърджалийското село Тополчане. Според комшията му 84-годишният бай Ахмед, черничевото дърво е засадено от бившия собственик на къщата Мехмед Мехмед, който е починал преди 20 години. „Тук има традиция да се засаждат дървета, особено овощните видове – круши, череши, сливи, орехи, праскови, бадеми. Името на селото ни Тополчане също идва от този обичай”, споделя бай Ахмед. Той си спомня, че още в детството му черницата е давала плодове от двата цвята.
„Белите черничеви плодове са продълговати и са много сладки, а черните са големи и сочни, балансирани по отношение на сладост и тръпчив вкус”, допълва Владимир Чукич. Той живее тук заедно със съпругата си Павлина повече от 20 години. Имат ателие и къща. „Защо да живея в града. Тополчане е тихо и спокойно място за живеене. Идват приятели, събираме се. Имаме интернет,  общуваме си с целия свят”, твърди Чукич.
Село Тополчане има над 200 – годишна история. Намира се до язовир „Кърджали” по посока  Ардино. От Кърджали до Кьосево пътят е асфалт, но след това 3 –километровият участък от Тополчане до Кьосево е черен, покрит само с чакъл. Къщите (повечето вече разрушени) са градени с камък и глина, покрити са с каменни плочи. Преди старта на строителството на язовира през 60-те години на миналия век, населението на селото е наброявало над 200 души. В момента тук живеят само пет семейства, останалите се разселват в Кърджали или в Турция.
„Комшията Владимир е много добър човек. Винаги е тук. Помага ни. Научи се да говори и турски език”, казва 72-годишната Кериме Юзтюрк, която живее под къщата на художника. Преди 20 години тя се изселва в южната ни съседка Турция. След пенсионирането си се връща в родния край. Безводието и лошият участък от Кьосево са най-големите проблеми на тополчани. „Отглеждам крави, кози и особено през лятото страдаме тежко. Няма вода, както за нас, така и за животните, а искаме да се чувстваме истински граждани с питейна вода и нов път”, допълва  възрастната тополчанка.
 
На снимките:
Художникът Владимир Чукич опитва вкуса на черничевите плодове
72-годишната Кериме Юзтюрк казва, че безводието и лошият участък от Кьосево са най-големите проблеми на тополчани.
hard admin

*

Top