„Хюриет“: Партията на турците в България ще управлява

Под заглавие “Изборите свършиха, протестите продължават” турският вестник “Хюриет” отбелязва, че четири партии – ГЕРБ, БСП, ДПС и “Атака”, са прескочили 4-процентовата бариера и влизат в новия български парламент.

“При около 46 на сто избирателна активност, ГЕРБ води, но нито една партия не спечели мнозинство за съставяне на правителство, поради което България я очаква политическа несигурност”, посочва изданието.

Представяното от турците в България ДПС е в ключови позиции за съставяне на българското правителство, тъй като ГЕРБ и “Атака” декларираха, че няма да се коалират, отбелязва още “Хюриет”.

Вестник “Радикал” отбелязва, че изборите в България останаха в сянката на фалшивите бюлетини, които бяха заловени в Костинброд в навечерието на изборите.

Вестник “Сабах” отбелязва, че ДПС влиза в парламента с получените около 10% и допълва, че в България се очертава вероятността да се състави правителство на малцинството, в което ДПС ще има ключова роля. “Сабах” посочва, че ДПС успя и на тези избори да запази позициите си на трета водеща сила.

Излизащият в Бурса вестник “Олай” пише, че избирателите в Турция са показали висока активност на тези избори.

Анадолската агенция отбелязва, че в Бурса в деня на изборите е имало натрупване от хора за гласуване, което предизвикало напрежение поради това, че се е налагало хората да попълват декларации на място. Това наложило прехвърляне към други избирателни секции.

Депутатът Мустафа Йозтюрк от управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в интервю пред Анадолската агенция заявява, че изборите в Турция, където се гласува в 86 секции, са преминали безпроблемно. “Надявам се, че и НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов ще прескочи 4-процентовия праг и в българския парламент да влязат две турски партии (има се предвид и ДПС), което ще задълбочи връзките с Турция”, казва депутатът, който е и председател на парламентарната група за приятелство Турция-България в турския парламент. По думите му между Турция и България има нужда от разширяване на сътрудничеството в енергийната сфера, в инфраструктурните проекти.

Джихан хабер ажансъ отбелязва, че НПСД на Касим Дал и Корман Исмаилов се е представила слабо на тези избори. Агенцията съобщава също, че в парламента влизат четири партии, като партията на Меглена Кунева също има шанс да влезе.

Онлайн изданията Мynet haber и Hаber 7 отбелязват отбелязват сравнително висока активност на изселниците в Турция – около 70 на сто, в сравнение с активността в България, която била около 46 на сто.

hard admin

*

Top