Царе, пешки и минутката слава… Защо властта в Кърджали мълчи вече 72 часа!?

„Часовниковата кула на Кърджали отбелязва дванадесетия час на обед с мелодията на „Велик е нашият войник”, за да ни напомня за чутовните подвизи на Българската армия по време на Балканската война!”. Това е част от речта на кмета Хасан Азис за 97-ата годишнина от освобождението на Източните Родопи и празника на града-21 октомври. Тогава на никого не хрумна, че един български гражданин от турски произход „предава своите” с подобни речи.
Три години по-късно обаче се намери и такъв. Общинският съвет в Кърджали ще удостои генерал Васил Делов със званието почетен гражданин, поради което организация на изселници в Турция излезе с протестна декларация осъждаща инициативата. Подшушнал им за „предателството” общински съветник. Така нар. „Освободител на Кърджали” е прогонил преди 100 години хиляди турци от родния Кърджалийски край, твърдят от федерацията. В същото време съветниците „турци” не бива да забравят, че ще носят отговорност пред историята и народа, предупреждават от организацията, която има офиси в няколко турски града.
Как само е узряла шовинистичната идея в главата на поредния намърдан наготово в сесията съветник! Решил да понатрупа точки пред чужди господари и метнал една плюнка на своите… избиратели. Вярно е, че Общинският съвет ще носи отговорност пред народа, но народът в Източните Родопи. Така както и Шукри Паша е понесъл своята отговорност и е предал 70-хиляден гарнизон, за да спаси Одрин. Одринчани пък му издигнали паметник, защото според тях той не е предал никого, а е спасявал животи. Въпрос на гледна точка и история. Същата тази история, която издига ген.Васил Делов като герой от Балканската война. Един герой, чието почетно звание ще бъде единствената причина един общински съветник да не остане в аналите като име в предизборен списък. Да, ама единият е бил с генералски пагони, а другият с… всъщност, с нищо.
 
От редакцията
 
Необходимата бележка:
Толкова за екскурзията на един общински съветник и за два абзаца от историята. Един предмет, по който никой в Кърджали не е оставал в клас (дори „топачът”, който не намери куража на каже „Колеги, ген. Делов не заслужава да е почетен гражданин” и тръгна с общински пари да ни резили на юг).
Съветникът го прави с користни цели и вероятно ще си остане такъв – ще ходи като джин, ще прави мръсотийки. След тази излагация и поредното петно, лепнато на Кърджали, някой може да му дръпне ухото, но не си струва. Ползата за партията, зад която се крие доносникът, би била ако отзове от Общинския съвет „колегата със заешкото сърце, но подла душа”, но това няма да стане, защото от мръсници всяка политическа сила има нужда в някой момент.
По-тревожно е друго. Защо мълчат общинските съветници на Кърджали за декларацията от Одрин?
Вярно е, че честванията на 100-годишнината от Балканската война в Кърджали попадат в категорията „Пълна скука и мирис на Тодор Живков” (Вероятно и за 70-годишнината мероприятията са били същите!? В 2012-та сякаш пак Отечественият фронт организира прояви), но реакцията идва от най-голямата изселническа организация в Турция. Преди месец и нещо нейни лидери бяха приети от турския президент, което показва, че официална Анкара работи именно с тази федерация.
Декларацията не е нито изложба, нито концерт, нито издадена брошурка за празник.
Някой, който не е случаен, за нещо ни тества, дами и господа!!! И вече 72 часа чака отговор.
Председателският съвет на Общинския съвет трябва да се събере и да се произнесе. Вариантите са два: „Не ни се бъркайте” или „Тази година Кърджали няма да има почетен гражданин”.
Е, мотивите вече са сложно нещо, но няма връщане назад – Кърджали трябва да излезе с чест от тази ситуация.
hard admin

*

Top