Цветанов: Малка е била вероятността Доган да бъде убит с газово оръжие!

Опита за покушение срещу Доган – на 5 февруари на консултативен съвет за национална сигурност при президента

 

Държавният глава включва като извънредна точка в дневния ред на предстоящото на 5 февруари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност опита за посегателство срещу лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът очаква да бъдат обсъдени възможните политически и обществени последици от този акт, както и ролята на институциите за недопускане на подобни посегателства в бъдеще.

Малка е била вероятността лидерът на ДПС Доган да бъде убит с това газово оръжие, заяви вътрешният министър Цветанов след като излезе от НДК, където бе извършено покушение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Цветанов бе придружен от градския прокурор на София Николай Кокинов. Нападателят се е опитал да произведе два изстрела, но най-вероятно пистолетът е засякъл, каза Цветанов.

Той каза също, че охраната на събитието вътре в НДК е била поверена на НСО, а около НДК за периметъра са отговаряли от МВР. Цветанов съобщи още, че не трябва да се правят прибързани заключения от типа на това дали покушението е режисирано. Той подчерта, че е факт, че похитителят е българин с мюсюлманско вероизповедание.

Както вече 24rodopi писа, градският прокурор Николай Кокинов е разговарял с нападателя, разменил си е с него няколко изречения, но Кокинов отказа да каже пред медиите какви са били мотивите на нападателя заради следствената тайна.

Нападателят е бил с окървавено лице и заради това е изпратен в медицинско заведение, където да му се направят нужните изследвания и да му се окаже помощ.

Цветанов допълни също, че е имало пропуски в сигурността на конференцията на ДПС, тъй като част от делегатите, които са влизали в залата не са минали през специалната проверка. Тепърва ще се изяснява защо това не е направено. Към настоящия момент изясняваме всичко, свързано с нападателя, неговите връзки и дали е споделял намеренията и мотивите си с неговите близки връзки, върху което колегите от Бургас работят, каза Цветанов.

МВР има отговорност и компетентност по охраната на събитието днес. По разработения план през вчерашния ден, са проврени местата, където са настанени гостите – хотелите “Принцес” и “Родина”, там е имало допълнително целево осигурен патрул, продължи Цветанов.

Полицейските служители се грижат за охраната на обществения ред извън сградата на НДК, впоследствие е било договорено НСО да поеме охраната на вътрешното мероприятие, отбелязва Бг нес. НСО охранява и лидера на ДПС Ахмед Доган, поради сигнали и информации свързани с неговата сигурност. От тази гледна точка са предприети необходимите мерки, потвърди министърът.

hard admin

*

Top