Цветан Цветанов: ГЕРБ ще има своя кандидатура за кмет на Кърджали, който иска може да я подкрепи на втори тур

Ще има ли обединение на всички водещи партии срещу ДПС на кметските избори в Кърджали? Това е една от големите въпросителни на предстоящите през есента местни избори.
Местната структура на БСП започна разговори с политически сили в тази посока. Консултациите с традиционните партньори на левицата вече са проведени, но се очаква да има такива дори с ГЕРБ и Реформаторския блок.
Според местните социалисти само кандидатура, подкрепена от всички партии, може да се пребори с кандидата на ДПС. Пред местни медии областният лидер на БСП Георги Кючуков обясни, че общият кандидат трябва да бъде “равноотдалечен от политическите сили, доказан специалист и с висок авторитет сред хората в Кърджали”. Той бил готов дори с конкретни имена, но очаква такива и от другите политически сили.
Както вече 24rodopi.com писа, фаворит на партиите, склонни да се обединят срещу ДПС, е независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров.
Според местните социалисти всяка партия извън ДПС трябва да има своя листа, но всички трябва да се обединят и да подкрепят една кандидатура за кмет.
Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов категорично отхвърли подобна възможност. “ГЕРБ ще има своя кандидатура, който иска може да я подкрепи на втори тур”, категоричен е Цветанов пред „Клуб Z“. На въпрос ако всички партии имат свои кандидати дали това няма да доведе до победа за ДПС още на първи тур той отговори: “Точно обратното. Ако всички партии успеят да мобилизират своя електорат това ще разтвори ветрилото и ще се стигне до балотаж”.
Цветанов се аргументира, че не трябва на местните избори да се стига до етническо противопоставяне, защото това е заплаха за националната сигурност. “През 2007 г. ГЕРБ имаше само 7 общински съветника в цялата област Кърджали, сега са 42-ма. Това обаче става с политики, а не с механични обединения”, обясни Цветанов. Запитан дали ГЕРБ ще подкрепи кандидат на БСП в Кърджали, ако той стигне на втори тур срещу ДПС, той отговори, че вероятността социалистите да стигнат до балотаж е много малка.
Лидерът на НПСД Корман Исмаилов, който е депутат от Реформаторския блок, е по-отворен за разговори с БСП и други партии в Кърждали. “Идеологията може да мине на втори план, защото всички страдат от феодалното управление в смесените райони”, аргументира се Исмаилов. Той изтъкна, че е много важно кой точно ще е кандидатът. Според Исмаилов обаче ако се тръгне към подобна стъпка също трябва да се избегне внушението “всички срещу ДПС”.
Досега Кърджали е имало само веднъж кмет, който не е от ДПС, отбелязва „Клуб Z” През 1999 г. вотът бе спечелен от Румен Димитров издигнат от управляващото тогава СДС, който изкара само един мандат. Видимо изнервен от загубата на своята крепост лидерът на ДПС Ахмед Доган тогава коментира: “Кърджали вече е Костово (премиер бе Иван Костов), да не стане Косово”, посочва медията. През 2003 г. ДПС си върна кметския стол в града. Кмет стана Хасан Азис, който е на поста и досега.
24rodopi.com
На снимката: Цветан Цветанов бе гост на празника на чевермето в Златоград вчера. Както вече 24rodopi.com писа, той смята, че ГЕРБ има шанс да стигне до балотаж в две кърджалийски общини
hard admin

*

Top