Цветан Цветанов: Този път се надявам, че задържаният в Кърджали няма да се измъкне от истинско правораздаване

Министър на вътрешните работи поздрави служителите от Областна дирекция на МВР в Кърджали за бързата реакция при опита за обир на трезора на „Сан Стефано” 22

 

Осем криминални регистрации и присъди за престъпни деяния в различни периоди има задържаният за грабежа в трезор в Кърджали 37-годишен Славчо Магеров, заяви пред столични репортери вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това е още едно доказателство, че определени лица, които са с множество криминални регистрации, къде с оправдателни присъди, къде със споразумения по 6 или 11 месеца, къде с присъда за убийство от 1996 г. – 11 години лишаване от свобода, успяват да се измъкнат от истинското правораздаване в България, посочи вътрешният министър.

„И в момента те се занимават и правят това, което могат през последните 15 – 17 години. Това са взломни кражби и грабежи, противозаконни отнемания на автомобили, грабежи от златарски ателиета и то – осъществявани със сериозна предварителна подготовка, като преди това се прави разузнаване, съответната организация, за да могат да заглушават СОТ-овете, да проникват в трезори”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

„Хубаво е, че тази сутрин Славчо Магеров, известна фигура от 15 – 16 години с този вид престъпна дейност, е задържан – с качулка, с маска, с ръкавици, с ключове, точно в близост до трезора, който беше направен опит да бъде ограбен. Групата, която се е придвижвала, е била с противозаконно отнет автомобил БМВ Х 5 през миналата година”, посочи още вътрешният министър.

 В момента продължават процесуално-следствените действия по локализирането и задържането на останалите участници в тази престъпна група.

„Надявам се, че този път представителите на съдебната система няма да постъпят по начина, по който постъпиха при опита за грабеж в трезора на ДСК преди година и половина. Когато бяха задържани десетте души, които бяха с инструменти, имаше период, в който нямаше нито едно заглушаване на СОТ на територията на София. Впоследствие мярката за неотклонение на тези лица беше променена, а след това – делото дори беше прекратено. Надявам се, че при Славчо Магеров няма да има подобен подход, защото това означава, че данъкоплатецът трябва постоянно да плаща, за да може подобни лица да си вършат престъпната дейност необезпокоявани от правораздавателната система на България”, каза вътрешният министър.

 Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов поздрави служителите от Областна дирекция на МВР Кърджали за бързата реакция и благодари на окръжния прокурор на Кърджали, който e работил заедно с директора на ОД МВР Кърджали Валери Баранов, и на служителите от Главна дирекция „Национална полиция”.

„Групата е била многостранно специализирана и е имала доста престъпления, извършени на територията на страната, с различна конфигурация на криминално проявени лица”, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

hard admin

*

Top