Цвета Караянчева: Багдасаров и Михалевски ронят крокодилски сълзи, подкрепят кабинет на олигарсите

Госпожо Караянчева, обявихте пресконференция за 11.00 часа във вторник в Кърджали, но в последния момент я отменихте. Какъв е проблема?

-Проблем няма. Политическата ситуация е динамична. Наложи се да пътувам по спешност, за да присъствам на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ в столицата.

Свързано с протестите?

-Свързано с всичко, което е посегателство към парламентаризма и демокрацията в България. И другите парламентарни групи имат заседания днес (б. р. – вторник), но някои от тях градят сценарии и стратегии как действията им срещу парламентаризма да изглеждат другояче. Много подценяват българските избиратели. Явно не са си взели поука от решението в петък.

За какво говорите? За връщането на Делян Пеевски в парламента ли?

– Да. Пеевски напусна парламента. Закле се като председател на ДАНС. Проведе срещи като такъв. Настани се в кабинета на председателя на ДАНС. Проведе сбирка с подчинените си. Ако той се върне в парламента, това ще бъде удар срещу парламентаризма. И това е най-мекото определение за този опит на БСП и ДПС да върнат Пеевски в Народното събрание.

Протестиращитее настояват за промяна в Изборния Кодекс, подкрепяте ли това тяхно искане. ГЕРБ стои ли зад тези протести?

-Ние подкрепяме протестиращите, но не организираме тези протести, както твърдят някои. Разбира се, че не можем да забраним на нашите симпатизанти да участват в тях, защото всеки трябва да може да изразява свободно гражданската си позиция и искане.

Ние от ПП ГЕРБ имаме конкретни предложения, и още вчера сме заявили да се учреди временна комисия към Народното събрание, в която да участват представители на всички партии плюс неправителствени организации и граждани. Някои от нашите предложения са за намаляване броя на изискуемите подписи при регистриране в ЦИК на независими кандидат – депутати, бюлетините да се печатат само и единствено в печатница на БНБ. Строг контрол при разпространението на изборните книжа и ясни отговорности от институциите. Изборните списъци да бъдат прочистени от т.н “мъртви души”. Надявам се този път БСП в лицето на Милко Багдасаров и Димчо Михалевски да не подкрепят ДПС в искането им да отпадне отседналостта. Ние от ПП ГЕРБ ще настояваме това да не се случи.
Колегите ви от парламента Димчо Михалевски и Милко Багдасаров поискаха прошка от избиратели си, че в името на партийна дисциплина са били принудени да гласуват предложението „Пеевски”. Не е лесна и тяхната роля. Трябва да спазват партийната дисциплина, въпреки че са против това назначение.
-Не, това са крокодилски сълзи и оправдания. С гласуването си те предадоха кърджалийци и техните интереси. В името на властта, БСП направи компромис и се съобразява с партия, която искаше да пренапише българската история. ДПС отрече ген. Делов, ще попитам Михалевски и Багдасаров, кога са били искрени- при дебатите за Делов или когато гласуваха за Пеевски? На тези двама господа искам да кажа следното, не всичко е партийна дисциплина, важни са личното достойнство и интересите на избирателите.

Една от новините на деня гласи, че ПП ГЕРБ ще поиска вот на недоверие към кабинета „Орешарски”?

– Ще внесем вот на недоверие към правителството на Орешарски, защото то се оказа не експертно, а олигархично. За двадесет дни те показаха, че са неспособни да решават наболели икономически въпроси за страната и гражданите, а се занимават само със задкулисни сделки и откровен политически реваншизъм.

Едно от първите им действия бе промяна в Закона за сигурността единствено, за да бъде той удобен за назначението на Делян Пеевски. Това правителство е правителство на ДПС и олигарсите в България, затова ние ще поискаме неговата оставка с вот на недоверие.

hard admin

*

Top