Цвета Караянчева-мъжкото момиче, родено за водач

Тя е мъжко момиче с женска интуиция. Завършена „бойна единица”. Безспорна, дори когато прави лапсуси. Родена за водач, порода „бързи и яростни”. За седми път Цвета Караянчева тръгва на избори и е орисана да ги спечели. Казват го и социолозите, и симпатизантите, че даже и опонентите й. Мнозина й спестяват оптимистичните прогнози с единствената умисъл да не забави темпото. Но това е трудно постижимо, защото обичайното й агрегатно състояние е някъде около точката на кипене.

Тя е нагледен пример за това, че лидерите не се отглеждат, а се раждат. Цвета е харизматична натура с железен характер. Дори бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе респектиран от куража й да оглави ГЕРБ в регион като Кърджали, наричан от медиите „бастиона на Доган”. Тя е спринтов състезател с неизтощим „метаболизъм”. Родена е през февруари, но опровергава правилото, че жените от зодия Риби са уязвими и меланхолични. Воюва като лъвица за всяка кауза, в която твърдо вярва. Като каузата на ГЕРБ. Умее да работи на скорост и под стрес, имунизирана е срещу политическо високомерие, но не се бои да реже до кокал, когато се налага.

Преди 6 години, когато партията на Бойко Борисов прохожда в Кърджалийско, тя, без да се замисля, се хвърля в мътните води на политиката и се захваща да налива основите й „на гола поляна”. Нейна е заслугата ГЕРБ да е втора политическа сила в областта, с работещи структури във всичките 7 общини, с 42-ма общински съветници и 12 кметове на населени места. Караянчева е областен координатор на партията и един от нейните учредители. През 2009 г. е избрана за първата жена-депутат от региона и единствената за последните 10 години извън редиците на Движението за права и свободи. На 12 май се очаква да влезе с щурм в следващия парламент като водач на листата на ГЕРБ в Кърджали.

 

Инженерът, който мрази празнодумието

 

По професия е машинен инженер, възпитаник на Техническия университет в София, с диплома за мениджър от Оупън университи – Лондон. Казва, че е случила на мъж и на професия. В продължение на 5 години е директор на завода за инструментална екипировка „Формопласт”. Индустрията е нейната стихия, а заводската й младост – любимата част от биографията й. Започва от най-ниското стъпало в професионалната стълбица, за да стигне до главен конструктор и шеф на фабриката. Колегите й в 41-то Народно събрание още я помнят да чертае матрици в кулоарите. В политиката влиза спонтанно, без да го е планирала. По природа е технократ и не понася празнодумието. Идва от бизнеса и знае, че там бързите риби изяждат бавните. В 41-то Народно събрание е член на парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и заместник-председател на парламентарната група на ПП ГЕРБ. Внася поправки в Закона за тютюна, които премахнаха лицензионния режим за фирмите и дадоха възможност да се вдигнат изкупните цени. Изнесе на плещите си новия Изборен кодекс, който въведе принципа на уседналост и сложи край на изборния туризъм.

Често я питат защо е зарязала високия си мениджърски пост и е нагазила в дебрите на политиката, която мнозинството българи припознават като „мръсна работа”.

 

Плеймейкър на отбор, който никога не се предава

 

„Провокира ме идеологията на ГЕРБ за политика, обърната с лице към човека.  ГЕРБ бе създаден, защото хората имаха нужда от алтернатива, особено в регион като Кърджали. Когато през 2007 г. основахме първите местни клубове,  бяхме трогателно наивни в упорството си да променим статуквото светкавично. Това, което искахме, бе по-добър живот за децата и за родителите ни. Родопите бяха на път да се маргинализират, в бизнеса господстваха обръчи от фирми с политически чадъри, хората живееха в бедност и страх, а властта ги гледаше със снизхождение. Винаги съм искала Кърджали да присъства в новините не само като град, в който трудно се печелят избори, а като по-добро място за живеене”.

 

Четири години Цвета държи Кърджали в дневния ред на правителството. И има волята да продължи да го прави. Защото е посрещана с доверие, където и да се появи, и защото е плеймейкър на отбор, който не се предава при никакви обстоятелства.  

 

 Знам, че мога да разчитам на структурите, така както разчитам на собственото си семейство. Това ми дава привилегията да дирижирам един добре синхронизиран оркестър. Никой от нас не получава заплата за работата си в партията. Вършим я по убеждение и това ни дава свобода на действие.”

 

На 12 май очаква да я подкрепят не само традиционните електорати, но и всички хора, които оценяват размаха й на местен патриот, обезоръжаващата й усмивка, таланта да убеждава и силата да води битки. Знае, че ще издърпа локомотива до следващата гара, но този път иска да не е сама.  Да се готви и следващият в листата на ГЕРБ, предричат познавачите на политическия театър. 

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление

hard admin

*

Top