Цвета Караянчева: Опонентите на ГЕРБ превърнаха изборите в маскарад

Интервю на Нина Иванова

 

-Г-жо Караянчева, ГЕРБ води изключително темпова и същевременно премерена кампания. Не се ли уморихте и нямате ли усещането, че опонентите ви преминаха границата на добрия тон?

-За съжаление, някои политически централи живеят с усещането, че в предизборната кампания всички хватки са позволени. Влизат в ролята на звероукротители, отрядници, комедианти, дружинни ръководители. Опитват се безуспешно да компенсират  обичайната си незаинтересованост и нехайство към избирателите с псевдоактивност в навечерието на вота. Както е казал големият ни публицист Димитър Подвързачов: „И гаргите висят цял ден по антените, но от това не стават по-музикални”. Аз съм сред хората непрекъснато и няма да се уморя да разговарям с тях, да ги изслушвам и насърчавам, така както съм го правила досега. Четири години съм била работещ депутат, не екскурзиант на жълтите павета. Ако ми е писнало от нещо, то е от изместването на фокуса, от предозирането на политическото говорене, от некоректни похвати от страна на хора, които претендират да са отдавна в политиката. Последният, съвсем пресен пример, е общоградското честване на 9 май пред паметника на Руския воин, което БСП най-безцеремонно си присвои, обязди една патриотична инициатива и я оцвети партийно. Хората са омерзени от подобни прояви, от опошляването на исторически дати. Изборите не са основание за омаскаряване на всичко и на всички.

 

-Отекват ли скандалите в държавата на регионално ниво?

-Нашата кампания е построена изцяло върху срещи с хората, очи в очи, лице в лице. Честно и открито. Без заобикалки. Не сме театрални, не обещаваме неизпълними неща, колкото и приятно да звучат в ушите на избирателя. Абстрахирали сме се от всякакви форми на „художествена самодейност” и акции в стил ДПО „Септемврийче”. Не водим нито медийна, нито плакатна война, не нагрубяваме опонентите си, не иронизираме чужди слогани, не врачуваме, не правим вуду-магии, не се вдетиняваме, не агитираме малолетни, не правим нищо, което може накърни нечие име и достойнство.

Моето лично убеждение е, че в политиката трябва има здравомислие, почтеност, предвидимост, не хамелеонщина, задкулисие, партизанщина и замерване с компромати. Обикновените хора са обидени от подмяната на дневния ред, от липсата на хигиена в политическия живот, от безочието с което някои партии се опитват да ги съблазняват с национализация на ЕРП-та, реставрация на „Белене”, 250 000 работни места, 1 000 лева минимална заплата и какво ли още не. Хората не искат да бъдат ухажвани и безогледно агитирани, а да бъдат убеждавани. Да се общува с тях, да се чувстват значими, да  получават отговори. Не да ги баламосват с експертен кабинет, програмно управление, национално съгласие и т.н. БСП, която остави в наследство на българите Лукановата и Жан Виденовата зима, която бе идеолог на безпринципната Тройна коалиция, сега се прави на нероден Петко и иска властта отново, за да реанимира съюза си с ДПС. Нечувано.

 

-Необичайно агресивна или необичайно спокойна бе кампанията, според Вас?

-Лично аз съм приятно изненадана от искрения интерес на хората, от отзивчивостта и любопитството им към мен като водач на листата на ГЕРБ. Хората ме разпознават, спират ме на улицата, сами търсят контакт с мен. Освобождаването от страха в селата е необратимо. И това видимо изнервя Движението за права и свободи. Не ми се иска да се връщам към срещата ми с учителите от община Кирково, когато по нареждане на общинския кмет бяхме изгонени от салона на читалището под предлог, че не сме платили наем, но такива примери показват, че една партия, в чието наименование присъстват думите „право” и „свобода” потъпква най-безцеремонно  човешките ценности, държи се незряло и на практика нищо ново не е научила за плурализма. Ние не водим хората на срещи с автобуси, осланяме се на тяхната свободна воля. Казваме им: „Чуйте ни и направете своя избор. Ако ни харесвате и одобрявате, гласувайте за нас! Ако ли не, изберете тези, на които вярвате, но не позволявайте друг да избира вместо вас!”

 

-Очертава се доста по-труден управленски мандат на ГЕРБ.

-Определено ще е по-труден. Виждате какво става по върховете на държавата- „отечествен фронт” срещу ГЕРБ. Една карикатурна опозиция се отива да се възползва от социалния гняв на хората. Същите тези хора, които платиха тежката цена на строгия фискален режим. Управлението на ГЕРБ стабилизира страната, размрази еврофондовете, върна доверието на Брюксел, изгради модерна инфраструктура и не си позволи да подходи популистки по отношение на доходите. Разбира се, отчитаме и грешките си – не постигнахме желания икономически ръст, не направихме заплатите и пенсиите съизмерими с издръжката на живот, длъжници сме на малкия и среден бизнес. Но не си заравяме главите в пясъка като щрауси и не казваме, че кризата ще ни подмине, докато редим седянки. Напротив, готови сме да посрещнем ударната вълна и да я неутрализираме. На хората от Кърджалийско искам да кажа само едно – подкрепете ни, за да продължим! 23 години започваме отначало и все сме на стартовото блокче. А пистата е дълга. За да стигнем до финала, трябва да бягаме с равномерно темпо. 

hard admin

*

Top