Цветя и венци за Трети март в Ардино, Момчилград и Крумовград (снимки)

Гюнер ШЮКРИ

Ардинци отбелязаха Националният празник на България – Трети март.
На общоградското тържество пред бюст-паметника на Христо Ботев присъстваха кметът Ресми Мурад, председателят на Общинския съвет Сезгин Байрам, зам.-кметовете на общината, съветници от местния парламент, както и много граждани и ученици. С едноминутно мълчание жителите на Ардино отдадоха почит на загиналите за свободата на България.
„Всички ние, имаме основание да се радваме, че сме граждани на България. Днес, всички ние – християни и мюсюлмани, с различна етническа принадлежност, имаме основание да се радваме, че общата ни държава записа още една година в богатата си история”, каза в словото си началникът на отдел „Образование, култура и спорт”  Бахар Реджебов.
Празничното тържество продължи с литературно-музикална програма, подготвена от ученици от  СОУ „Васил Левски” с ръководител Фахрие Юсеинова и изпълнения на Детска вокална група „Звънче” към читалище „Родопска искра” с ръководител Ергюн Мюмюмнов.
В знак на признателност пред героите на България венци и цветя бяха поднесени от името на общинска администрация, институции и училища. Цветя положиха и много граждани.

С тържествена церемония Община Момчилград отбеляза Националния празник на Република България – 3-ти март. Жители и гости на града се събраха пред паметника-мемориал „Костница“, за да почетат паметта на участниците в Освобождението.

По случай 138 години от Освобождението на страната на фона на националния химн заместник-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед издигна знамето на Република България.
Тук бяха кметът инж. Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, ръководството на общината, общински съветници, представители на държавни институции, директори на училища, представители на политически партии и много граждани. Пред паметника-мемориал в знак на признателност бяха положени венци и цветя от общинска администрация-Момчилград, тракийското дружество „Момчил юнак” – гр. Момчилград, СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Момчилград.
„Всички ние имаме памет за историята! Помним хилядите учители, книжовници, монаси, просветители и отчаяни революционери, които запалиха огъня на националното пробуждане и възраждане. Техният подвиг е измерението за националното достойнство“, отбеляза в словото си кметът инж. Сунай Хасан.
„Живеем в България, която е обща родина и обща съдба за всички нас и всички ние би трябвало да сме се поучили от преживените национални катастрофи. В условията на истинска демокрация в обединена Европа трябва да се борим за просперитета и развитието на България и за благото на всички нас – хората на 21 век, без да ги разделяме на етнос, религия, език и по-различна култура. Богатството на една страна са преди всичко хората и се надяваме това да е нетленна ценност за идните поколения“, заяви още градоначалникът.
Честването на националния празник – 3-ти март завърши с богата празнична програма, поднесена от възпитаници на Обединен детски комплекс.
С шествие и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Руския войн и капитан Петко войвода, започна тържественото честване на 138-та годишнина от Освобождението на България от османсно иго в Крумовград.

След фанфарния марш и  Химна на Родината жителите и гостите на Крумовград бяха приветствани за празника от зам.кмета на общината инж. Абидин Хаджимехмед. Деца от ІІ клас на СОУ „В.Левски” рецитираха и танцуваха за празника, а с песните на чаровните народни певици Калина и  Невена се изви дълго хоро от самодейци от танцовите клубове в града и много граждани.

24rodopi.com

hard admin

*

Top