Цената на кръвта в Кърджали стигна Пловдив – 150 лева за донор

Мургави „спасители” вдигнаха финансовите параметри

Цената на ромската кръв в Кърджали достигна до 150 лева. За толкова продават 560 милиграма мургави търговци пред Кръвния център в областния родопски град, установи проверка на 24rodopi.com.
Около десетина души всеки ден предлагат „спасение” за хората, чиито близки са изпаднали в състояние на безизходица поради липса на донори. Цената пък вече праща Кърджали на равна нога с Пловдив, където предлагането на кръв върви в същите финансови параметри.
„Щом видят човек и въпросът е: „Колко даваш?”. Офертите им започват от 150 лева. Ако човек няма близки и приятели, които да помогнат, ще трябва да се бръкне дълбоко за тяхната помощ”, разказа 25-годишен мъж, отишъл да даде кръв за роднина на свой приятел. Правил го е неведнъж. Кръвта му е една от най-редките и респективно една от най-търсените, но не взема пари, за него това е престъпление. Не и за хората, които чакат пред Кръвния център с цел търговия обаче.
„Преди платените донори се съгласяваха да дават кръв за около 20-30-50 лева. Вече цената е друга. Чували сме, че в столицата може да достигне и до хилядарка”, коментираха други хора, запознати с цената на кръвта. Всеки желаещ дава по около 560 милиграма кръв. След процедурата му се полагат напитки и шоколад.
Кампаниите за даряване на кръв в региона, и като цяло в страната, стават все по-голяма рядкост, окончаващи единствено с периодични прояви на партийни организации.
24rodopi.com
hard admin

*

Top