Центърът за спешна помощ в Кърджали чества юбилей, обслужва колкото една болница пациенти

Спешна помощ на 48 499 пациенти е оказал Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Кърджали през 2014 година. Броят им е колкото обслужените болни в една средна областна болница.
Постигнатият резултат е в навечерието на 20-годишнината от създаването на Центъра. Това става с Постановление № 211 от 1994 г. ЦСМП заработва самостоятелно на 1 май 1995 г,в следствие на структурнта реформа в здравеопазването. Той е наследник на Отделението за Бърза и неотложна медицинска помощ към областната болница в Кърджали.
Утре на скромна церемония в Историческия музей  от 13,30 ч. ЦСМП-Кърджали ще отбележи своя юбилей. В официалната част е предвидена презентация  и приветствия. За гражданите ще бъде отворена линейка с пълно оборудване, за да се запознаят с възможностите за реакция на екипите. Очаква се да присъстват областният управител Илия Илиев, кметовете на общини, директорът на ОД на МВР, директорът на  Центъра за спешни повиквания на тел.112 и други партньори на ЦСМП.
Центърът за спешна медицинска помощ-Кърджали се състои от 8 филиала, разположени на територията на област Кърджали. Те са с местонахождение: Кърджали, Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел, Кирково, Черноочене, Чорбаджийско, както и два изнесени екипа във Фотиново и Бенковски. Структурата е съобразена с международните индикативни стандарти и демографските особености на региона. Те са: население 164 019 жители при площ от 3208 кв. км и 5 града. Това съобщи за медиите директорът на ЦСМП д-р Атанас Митков. В момента в Центъра са ангажирани 232 души. Работят 16 лекари, 88 специалисти по здравни грижи, 35 медицински сестри и акушерки, 11 санитари и др.
„В областта има 56 незаети лекарски практики. Налага се нашите филиали да обслужват и амбулаторно пациентите. В  голяма част от Кърджалийско ние сме единствените, които предоставяме медицинска помощ”, казва още д-р Митков.
За миналата година Центърът в Кърджали е обслужил 8606 пациенти, филиалът в Черноочене – 4817, филиалът в Ардино – 3225, филиалът в Джебел – 4013, филиалът в Момчилград – 4135, филиалът в Крумовград – 8335, филиалът в Кирково – 3104 и филиалът в Чорбаджийско – 4928.
Техниката през последните години се модернизира. Навлиза т.н. „телемедицина”. През 2014 г. във филиалите в Ардино и Крумовград бе тестван многофункционалния  апарат „Корпулс 3″, с възможности за пренос на данни в реално време. Той е безценен за отдалечените райони.
Медиците от ЦСМП-Кърджали получават признание за своя труд. През 2011г. за героизъм и себеотрицание е награден медицински фелдшер Филип Хаджиев. Грамота му връчва тогавашния министър на здравеопазването Стефан Константинов.
За проявен висок професионализъм и себеотрицание по време на бедственото положение през март 2015 г. Центърът е удостоен с Плакет на Министерството на здравеопазването.Д-р Филиз Абедин получава Почетен знак на министерството лично от министър Петър Москов. Наградена е и от Министерски съвет.
Кметът на Кърджали Хасан Азис отличи с Почетен знак-златен  екипа на Центъра за спешна медицинска помощ за действията по време на бедственото положение.
В такива дни забравяме, че има случаи на посегателства и обиди към наши специалисти, споделя д-р Митков.
Той също така припомня,че голям принос за успешната дейност на Центъра има първият му директор д-р Иван Стоев. Д-р Митков управлява колектива от 2007 г.
Георги Кулов
hard admin

*

Top