Цитат на деня: Икономика не се прави с 5-10 силни фирми!

Защо непрекъснато говорим за свободен пазар, когато в страната такъв няма? Десет електроразпределителни фирми с лицензи диктуват пазара. Те не търсят клиенти, защото примерно продават по-евтин ток и не се конкурират като нас на пазара. Това не е свободна, а лицензирана търговия. Защо тогава и фирмите,търгуващи с желязо или произвеждащи метални конструкции, да не са толкова много, а примерно само пет и с лицензи? Удобно и лесно, но не и икономически изгодно.

Вместо да намаляват, административните пречки пред бизнеса нарастват непрекъснато. От 10 години разполагаме със собствена станция за зареждане на фирмения автомобилен парк. Имахме централизирана доставка на гориво и лесно следяхме разходите. Сега ни задължават да инвестираме десетки хиляди лева за оборудване на колонките с нивомери и електронни системи за свързване с НАП. Разликата в цената на горивото, което получаваме “на едро” е 5 ст. Ще са ни необходими поне две години за да си върнем тази инвестиция и да продължим да ползваме собствената си колонка за зареждане на собствените си автомобили. С този си ход цялото финансово министерство играе не в полза на малкия и среден бизнес, а на една фирма монополист и тя се казва Лукойл. Истината е, че с 5 или 10 силни фирми в страната икономика не се прави, но те по-лесно се контролират от която и да е управляваща политическа сила. Във всеки регион има по един-двама местни велможи, които се толерират по определен начин. Но за да тръгне икономиката напред е необходим нормален бизнес просперитет, както е във всяка добре развиваща се страна.

Изключително бързо развиващата се икономика на Турция например е легнала върху плещите на много малки, добре развиващи се фирмички, организирани в предоставени от държавата индустриални центрове. Обратният пример е друга наша съседка – Гърция, която със създадени от две семейства политически сили строго контролира икономиката през последните 40 години или по-точно толерираните от нея 10-15 икономически олигарха. Те се управляваха по-лесно, а парите им минаваха от ръка в ръка или от една офшорна фирма в друга. Резултатът е видим. Но най-лошото е, че и България мощно върви по този път и следва същия сценарий.

 

Кирил Василев, управител на “Хелиос метал център”

hard admin

*

Top