Цитат на деня: Фирми на няколко дни печелят търговете за земя

Няколко фирми доминират сред победителите в търговете за земи от Държавния поземлен фонд, продавани срещу компенсаторки. Не всички области са извадили списъците си, но “Биопродукти България” ЕООД, “Нов фермер” ЕООД, “Макрон” ООД, “Лукс ауто”, “Агроленд консулт” печелят на няколко места. Цените варират в широки граници, като в някои от случаите са два пъти над първоначално обявената.

Интересен факт е, че три от фирмите първенци – ямболското дружество “Нов фермер”, “Златно рало” и “Слънчева Добруджа”, са създадени на една и съща дата – 18 септември 2012 г., и са с капитал 1000 лв. Тази дата е само дни преди крайния срок за кандидатстване за земите.

Друг интересен факт е, че в Монтанско например “Нов фермер” печели почти всичко предложено. За тези земи фирмата ще трябва да плати около 4 млн. лв. Интересно е протекло наддаването на тази фирма в две от областите, в които тя се състезава с “Биопродукти България”. В Монтана “Биопродукти България” не е наддавала сериозно – с по няколко лева отгоре на декар. В Кърджалийска област обаче нещата са точно обратните – там по-ниски цени дава “Нов фермер” и печели “Биопродукти България”.

Според “Капитал дейли” 3 от фирмите, които са кандидатствали за най-много земя, са свързани помежду си, а косвено – и с “Винпром Пещера”. Това са “Агроленд консулт”, “Биопродукти България” и “Лукс ауто”. Първата и последната фирма имат пряка връзка с адвокатската кантора, с която работи “Винпром Пещера”, а “Агроленд консулт” и “Лукс ауто” са свързани с “Глобъл маркет”, която е един от големите акционери във “Винпром Пещера”.

Ивет Минкова, „Сега”

hard admin

*

Top