Чаушев бил и …Мехмедов

Зам.-министърът на външните работи в оставка Феим Чаушев се оказа, че е фигурирал освен с името Петър, но и с друга фамилия – Мехмедов. Мистериозно е изчезнал и актът за раждането му. Това установи проверка на БНТ.
В родното място на Феим Чаушев – кърджалийското село Рибино, се пази единствено военната му книжка, издадена на санитарен инструктор младши сержант Петър Чаушев. В семейния регистър на селото обаче той е записан като Феим Юсеинов Мехмедов.
Името на Феим Чаушев е било сменяно три пъти. В отдел ГРАОН на община Крумовград объркването е пълно. Секретарят на общината Фатме Юсеин е объркана при отговора на въпроса в акта за раждане Феим Петър Чаушев с какво име фигурира: “Петър. Не, рожденото му име е Феим Юсеин Чаушев… Мехмедов. Трябва да проверя”.
От общината обясняват, че не могат да покажат оригиналния документ, тъй като той се съхранявал в село Токачка. Там Феим Чаушев е учил и работил като фелшер преди да бъде изпратен на обучение в Москва. Папката с документите на всички деца от района, родени през 1944 г., обаче се оказва изчезнала. Взели я наскоро.
В Токачка потвърждават, че Феим не е Чаушев, а Мехмедов. А обяснението за това дава Юсеин Коджаали, секретар на кметство Токачка:”52-ра година, когато са правени семейните регистри, тогава е имало такова нареждане, указание от горе, за да не съвпадат трите имена. Понеже Мехмедовци и Юсеиновци много се събрали и дори имало случаи единият да тегли парите на другия от банката”.
Така в родното село на Феим Чаушев Рибино има два семейни регистъра. В единия той е Феим Мехмедов, а в другия – Чаушев. Майката на подалия оставка зам.-министър живее в Кърджали. Тя е на 90 години, не знае български, а роднините не й казват какво се случва със сина й.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=https://krumovgrad-bg.com]https://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

Top