Ченгета подслушвали ченгета за… работа в МВР

4-ма провалили се на теста издънили Яшката, Цветанов отменил първия конкурс

 

4-ма провалили се на тест кандидати за полицаи провалили схемата на Я. Де. – Яшката от смолянското село Оряховец и компания за неформален прием в системата на МВР. Техните разговори с тартора на групата били записани, след като съдия в Кърджали разрешил използването на специални разузнавателни средства. Именно след телефонните разговори, от които станало ясно, че 4-мата са дали различни суми на бившият тиловак в кърджалийската дирекция на МВР Яшката, но не били одобрени за сержанти, той бе арестуван за търговия с влияние.

Ще припомним, че при спецакция през юли бе арестуван пенсионираният по болест бивш тиловак. Срещу Яшката имало сигнали, че получава подкупи, за да уреди назначаването на служители в органите на реда.15 000 лева е била нелегалната такса „Ставаш полицай” на групата, в която участвали и лекари, които преглеждали кандидатите за работа. След избухването на скандала, за който първи 24rodopi съобщи, бе сменен шефът на РУП-Кърджали, а зам.-шефът на дирекцията бе пенсиониран. През тази седмица от полицията пък са освободени още двама служители, като неофициални източници твърдят, че това е част от започналата операция по прочистване на кърджалийската полиция от кадри, назначени по порочната схема „Яшковците”.

Съвсем скоро разследващите органи ще приключат случая „Яшката”, обяви директорът на Областната дирекция на полицията в Кърджали комисар Валери Баранов.

Той отрече да знае за корупционни практики в подопечната му дирекция, а разследването срещу бившия служител на ведомството – Я. Де. – Яшката, е за търговия с влияние.

„Бившият тиловак не се усетил, че е обект на преследване от закона. Не е усетил, че го подслушват. По тази причина са водени свободни разговори с четиримата. Вероятно с другите се е виждал насаме. Единият от кандидатите дал авансово 800 лева. Заминал за Пловдив, където лекар от комисията щял да го подготвя за медицинския тест. Същото сторили и другите. До тук добре, но и четиримата се провалили на теста за интелигентност и нямали право да продължат напред към лекарската комисия”, поясни отлично осведомен източник.

Пред разследващите обаче Яшката представил разписки, от които става ясно, че парите били взети назаем. В тях са посочени дати, предхождащи конкурсите за прием в кърджалийската дирекция на МВР.

 

Цветанов отменил първия конкурс

 

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов отменил първия конкурс за прием на полицаи в Кърджали след като бил информиран за операцията срещу Групата на Яшката. Той посочил нова дата, защото имало съмнение, че много от кандидатите са подготвени от групата и реално, кандидати с качества щели да бъдат прецакани.

Фаворитите на Яшката били подготвени за медицинския тест в Пловдив, като „учителят” взимал такса от 100 лева за час.

hard admin

*

Top