„Черните могили“ на ОЦК са най-ценният актив?!

Чужди фирми поискали отпадъците на входа на Кърджали
 
Хилядите тонове отпадъци на ОЦК, които образуват високи черни могили на входа на Кърджали откъм село Мост, може да се окажат едни от най-ценните активи на фалиралия металургичен гигант. Предположението се обуславя от интереса към него от чужди фирми, които са пожелали да сложат ръка върху поредната порция от Оловно-цинковия комбинат на Кърджали, научи „24х7 Родопи”.
Причината е в годините натрупване на преработен концентрат от златоносни руди, който „неминуемо е оставил доста количество от благородния метал”, твърдят специалисти. Според експерти, чрез химикали могат да се извлекат дори микроните злато от отпадъците. Основният интерес обаче е за извличането на цинк.
Припомняме, че „гордостта на Източните Родопи” преустанови своята дейност в края на 2011 година. Дружеството на Валентин Захариев се оказа с борч към различни институции в размер на над 300 млн. лв. В крайна сметка, комплексът стана собственост на различни банки, като ръководството на най-големия кредитор-Първа инвестиционна банка обяви, че подкрепя бъдещо модернизиране на предприятието и старт на производствените мощности от страна на закупилия го инвеститор „Хармони 2012″.
През февруари 2012 година собственикът на ОЦК Валентин Захариев обявил на Общо събрание на дружеството, че стартира голям проект за преработка на отпадъците, съобщиха за „24х7 Родопи” източници от дружеството. Проектът предвиждал оползотворяване на отпадъците, които в течение на годините са били депонирани на площадката на ОЦК. Технологията била  разработена от специалистите на завода на базата на съществуващи технологии.
“Чрез нея ще съумеем да повишим ефективността на производството и да го направим трайно печелившо”, твърди тогава Захариев.
Първият етап трябвало да стартира в средата на март и предвижда преработката на 200 хил. тона утайки, които съдържат около 15 хил. тона цинк. Плановете били суровината да се вложи в рамките на една или максимум две години. Вторият етап включвал преработката на 1 млн. тона оловна шлака, в която цинкът е около 12% (около 120 хил. тона). Намеренията са тази част от проекта да заработи до края на 2012 г., а годишно да се извличат по 9-10 хил. тона. Общото количество цинк, което щяло бъде оползотворено от отпадъците е 135 хил. тона, което при тогавашните цени на метала прави около 270-300 млн. долара.
През 2011 година американската компания “Кент Дресър енд Макки” искала да инвестира 20 милиона долара в изграждането на завод за преработка на технологичните отпадъци от Оловно-цинковия комбинат. Тогава вицепрезидентът на фирмата Пат Галахър обявява, че съвместният българо-американски проект предвижда преработка на натрупаните в депото над 600 000 тона оловна шлака и цинков кек, натрупани през последните 45 години. Съвместният българо-американски проект предвижда извличане на олово и цинк, като крайният отпадък ще бъде напълно безопасен за околната среда. Предварителните разчети са заводът да работи 10-15 години.
Американците правят 100-дневно проучване, но се отказват от провеждането на международен търг за построяване на завода.
hard admin

*

Top